Locsoljunk esővízzel!
- Dátum: 2013.05.11., 18:34
Évente 13,3 millió m3 vizet óvhatunk meg, ha locsoláskor nem ivóvizet használunk, hanem modern és hatékony esővízgyűjtő rendszereket telepítünk. A magyar lakosok többsége természetesnek veszi, hogy korlátlan mennyiségű ivóvíz folyik a csapból.
Ezt bizonyítja az a szokásunk is, hogy a legtöbb háztartásban ivóvízzel öntözik a kerti - és szobanövényeket. A tiszta ivóvíz azonban korántsem áll korlátlanul rendelkezésünkre, és ennek megfelelően az egyik legértékesebb természeti kincsként kell kezelnünk. Az öt regionális víziközmű-szolgáltató által indított Tudatos Vízfelhasználó kampány a víz értékére hívja fel a figyelmet, és arra ösztönöz, hogy mindennapi életünk során mértékkel bánjunk a vízzel. Tudatos vízhasználattal napi 10 liter ivóvizet óvhatunk meg, melyet locsolásra pazarol el egy átlagos magyar háztartás. Éves szinten ez 3520 liter, azaz 3,5 m3 víz, mely a 3,8 millió hazai háztartás esetében már 13,3 millió m3 tiszta ivóvizet jelent.
Az egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is bevált és divatos módszer az esővíz újrahasznosítása. Magyarországon az évi átlagos csapadékmennyiség 500-750 mm, amely ugyan kevesebb, mint Nyugat-Európában, azonban szakemberek becslései alapján pontosan fedezi a növényzet vízigényét. Ráadásul a növények jobban szeretik az esővizet, mint a csapból folyó ivóvizet.
Az esővízgyűjtésnek több módja van. Mindenképpen szükség van egy ereszcsatornára, és egy víztartályra. A víztartályt helyezhetjük a talaj felszínére, de hatékonyabb és esztétikusabb a földbe süllyesztett megoldás. Szakemberek számításai egyértelműen bebizonyítják, hogy 100 m2 tetőfelületről évente 30 000 liter, azaz 30 m3 esővizet lehet összegyűjteni. Amennyiben egy 10 lakásos társasház úgy dönt, hogy beruház egy hatékony, modern esővízgyűjtő rendszerre, azzal évente 30 000 liter esővizet tud összegyűjteni. Ez lakásonként 3000 litert jelent, amely mennyiség majdnem fedezi az átlag magyar háztartás éves locsolásra fordított vízigényét, azaz 3520 litert.
Érdemes tehát elgondolkodni, hiszen a víz érték, bánjunk vele mértékkel!
Fotó:
sxc.hu
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.
Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.