Jön a nyár, kezdődhet a diéta! - Zöldségfogyasztással a tökéletes alakért
- Dátum: 2013.05.12., 19:37
Folyamatosan magasabbra és magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála: közeledik a nyár! Ebben az időszakban nem meglepő, hogy egyre többen gondolunk arra, érdemes lenne ledobni pár kilót a fürdőruha szezon kezdetére. Felvetődik az örök kérdés: hogyan érhetünk el tartós sikert a fogyókúrában és hozhatjuk a legjobb formánkat napról napra? A megoldás nem is olyan bonyolult! Rendszeres zöldségfogyasztással ugyanis látványos eredményeket érhetünk el, ráadásul még az édes ízekről sem kell lemondanunk.
„Egy jó fogyókúrás program bázisát a zöldségek képezik.” – mondta el az „aranyszabályt” a témával kapcsolatban az Ízek és érzések magazin dietetikus szakértője, Bajor Zsuzsanna. „Aki tartós sikert szeretne elérni a fogyókúrában, az legalább a napi háromszori étkezésbe, mindenképpen építse be a zöldségek fogyasztását. Emellett nem kell lemondani persze a húsokról, gabonafélékről, olajos magvakról sem. És hogy a nassolást se kelljen teljesen feladni a diéta alatt, keressük az édességek alternatívájaként a legédesebb ízű zöldségeket: a most szezonális, finom sütőtököt, a céklát, az ízletes bébirépát vagy éppen a természetes cukrot tartalmazó, fajtájából adódóan édes ízű GOLD csemegekukoricát, amely semmilyen hozzáadott káros adalékanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor kiválóan kielégítheti az édesség utáni vágyat.” – tette hozzá a szakértő.
Az édes és finom csemegekukorica további kedvező élettani hatása, hogy tartalmaz B-vitaminokat, karotint, folsavat, magnéziumot és vasat, valamint magas a fehérje-és rosttartalma. Ugyan valamivel magasabb a kalóriaértéke, mint más zöldségeknek, azonban nagy része rostanyag, mely segíti az emésztést, és támogatja ezzel a fogyás beindulását, ezáltal nehezebben rakódik ránk a súlyfelesleg is. A sárgarépának is többféle kedvező hatása ismert: C-, A-, D-, B- és K-vitaminokban gazdag, ráadásul kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Segíti az emésztés működését, így ez az ízletes zöldség szintén alkalmas arra, hogy segítségével, rendszeres fogyasztásával könnyebben érjük el az álomalakot.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.