Menü

Jön a nyár, kezdődhet a diéta! - Zöldségfogyasztással a tökéletes alakért

  • Dátum: 2013.05.12., 19:37

Folyamatosan magasabbra és magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála: közeledik a nyár! Ebben az időszakban nem meglepő, hogy egyre többen gondolunk arra, érdemes lenne ledobni pár kilót a fürdőruha szezon kezdetére. Felvetődik az örök kérdés: hogyan érhetünk el tartós sikert a fogyókúrában és hozhatjuk a legjobb formánkat napról napra? A megoldás nem is olyan bonyolult! Rendszeres zöldségfogyasztással ugyanis látványos eredményeket érhetünk el, ráadásul még az édes ízekről sem kell lemondanunk.

„Egy jó fogyókúrás program bázisát a zöldségek képezik.”  – mondta el az „aranyszabályt” a témával kapcsolatban az Ízek és érzések magazin dietetikus szakértője, Bajor Zsuzsanna. „Aki tartós sikert szeretne elérni a fogyókúrában, az legalább a napi háromszori étkezésbe, mindenképpen építse be a zöldségek fogyasztását. Emellett nem kell lemondani persze a húsokról, gabonafélékről, olajos magvakról sem. És hogy a nassolást se kelljen teljesen feladni a diéta alatt, keressük az édességek alternatívájaként a legédesebb ízű zöldségeket: a most szezonális, finom sütőtököt, a céklát, az ízletes bébirépát vagy éppen a természetes cukrot tartalmazó, fajtájából adódóan édes ízű GOLD csemegekukoricát, amely semmilyen hozzáadott káros adalékanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor kiválóan kielégítheti az édesség utáni vágyat.” – tette hozzá a szakértő.

Az édes és finom csemegekukorica további kedvező élettani hatása, hogy tartalmaz B-vitaminokat, karotint, folsavat, magnéziumot és vasat, valamint magas a fehérje-és rosttartalma. Ugyan valamivel magasabb a kalóriaértéke, mint más zöldségeknek, azonban nagy része rostanyag, mely segíti az emésztést, és támogatja ezzel a fogyás beindulását, ezáltal nehezebben rakódik ránk a súlyfelesleg is. A sárgarépának is többféle kedvező hatása ismert: C-, A-, D-, B- és K-vitaminokban gazdag, ráadásul kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Segíti az emésztés működését, így ez az ízletes zöldség szintén alkalmas arra, hogy segítségével, rendszeres fogyasztásával könnyebben érjük el az álomalakot.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?