Menü

Brokkoli és társai – levesbe velük!

  • Dátum: 2013.05.13., 13:32

Virtuális receptajánlónk következő szereplője könnyű, mégis laktató. Nem kell hozzá sok minden, gyorsan elkészíthető, ám akár főételként is lehet fogyasztani.

A krémlevesek egészségesek, hiszen fő alapanyaguk valamilyen zöldség, nem igényelnek rántást, vagy habarást, mint más levesek és főzelékek, így elkészítésükhöz nem szükséges sem fehér liszt, sem olaj. Összességében a krémlevesek könnyűek, mégis laktatóak, kevés alapanyag elég hozzájuk, és nem hizlalnak. Utóbbi jellemző természetesen az üzletekben nagy választékban kapható porlevesekre nem igaz.

A mi ajánlatunk: brokkoli krémleves.

Elkészítése: teavajban (ami sokkal egészségesebb, mint az étolaj, vagy a margarin, ráadásul krémesebb lesz tőle az ételünk) vöröshagymát és fokhagymát pirítunk, hozzáadjuk a „rózsákra” szedett brokkolit, felöntjük vízzel és fűszerezzük (só, bors, esetleg húsleveskocka). Ha a brokkoli puhára főtt, kevés tej hozzáadását követően mixeljük össze, majd forraljuk fel még egyszer. Sokan használnak főzőtejszínt az elkészítéshez, de tejjel is finom, ráadásul egészségesebb is. Levesünk reszelt sajttal tálalható, bár a fogyókúrázók ettől jobb, ha eltekintenek.

Hozzávalók:
- brokkoli
- vöröshagyma
- fokhagyma
- teavaj
- tej
- só, bors, húsleveskocka

A krémlevesek télen és nyáron is hasznos szereplői lehetnek házi étlapunknak. Remek vacsoramenük, de főételnek is beillenek. A fent említettek mellett kímélik a gyomrot, hiszen könnyen emészthetőek.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.