Előzd meg az esti nasit!
- Dátum: 2013.05.14., 09:54
A diétának és fogyásnak a legnagyobb ellensége az esti tévézés közbeni nassolás. Nehéz megállni, hogy mikor az ember filmet néz, vagy meccset, ne rágcsáljon valamit, pedig az aztán egyből rakódik is a popsira és a pocakra.
Moziban is alap, hogy telepakoljuk magunkat pattogatott kukoricával, sőt mostanában csokis drazsékat, tortillákat és mindenféle egyéb finomságot lehet kapni. Egyértelmű, hogy otthon a kedvenc sorozat, egy jó film vagy egy izgalmas meccs miatt hajlandóak vagyunk elfelejteni a diétánkat és elcsábulunk egy kis nasira.
El tudjuk hagyni ezt a rossz szokást egy nagyon egyszerű módszerrel. Fehérje dús és laktató reggelivel megalapozzuk az egész napi étkezést, estére már nem fogunk nagy mennyiségű ételt kívánni, a szervezetünk is érzi, hogy kapott elég táplálékot, és nem lesz nagy a csábítás. Így már csak egy kis akaraterő kell, hogy legyőzzük a chipset.
Ha nem bírjuk ki, hogy ne rágcsáljunk mégis valamit, akkor válasszunk inkább gyümölcsöt. Almát, narancsot, szőlőt vagy banánt. A lényeg, hogy amíg megpucoljuk, felkockázzuk őket vagy szőlőnél leszemezzük vagy csipegetünk belőle, addig is szöszölünk vele, és már a látvánnyal kezdünk betelni. Kicsit olyan, mint amikor éhesen nekiállunk főzni, de mire kész lesz az étel, addig az illatokkal, folyamatokkal eltelik az ember, és mire a végkifejlet, az evés jön, már közel sem akkora adagot fog enni, mint amit az elején szedett volna magának.
A lényeg, hogy ne engedjünk a csábításnak, ha tényleg csúcsformát szeretnénk elérni, lehetőleg hat óra után már semmit, maximum egy kis joghurtot vagy gyümölcsöt fogyasszunk. Most jön az eperszezon, azt is nyugodtan lehet majszolni, szigorúan cukor és tejszínhab nélkül. Higgyétek el, finom magában is.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.