Fahéj: fűszer és gyógyító
- Dátum: 2013.05.22., 15:45
A mára mindenhol elterjedt és jól ismert kellemes, egzotikus ízű fűszer, a fahéj, a fahéjfa kérgének köszönhető. A fahéj fája Sri Lankában őshonos, közepes nagyságú örökzöld.
A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak már évezredekkel ezelőtt is: a Bibliából tudhatjuk, hogy Mózes a szent olaj elkészítéséhez fahéjat használt. A legenda szerint pedig Nero egy év fahéjtermését füstölte el felesége temetésénél.
A kínaiak már évezredekkel ezelőtt használták különböző betegségek gyógyítására. Friss kutatásokkal most bebizonyították, hogy a hivatalosan Cinnamomum zeylanicum-nak nevezett fahéj valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre.
A United States Department of Agriculture (USDA) számos, embereken végzett kutatás eredményéről számolt be. A jelentésekből kiderül, hogy napi fél teáskanál fahéj kifejezetten jótékony hatással van a vércukorszintre. A fahéj ugyanis megerősíti szervezetünk azon képességét, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja, különösen az izomszövetekben.
Emellett azt is felfedezték, hogy a fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a "rossz koleszterin" szintjét. A fahéj mindezeken kívül enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van. A népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket is.
A másik jelentős tulajdonsága antibakteriális hatása. Különösen hasznos a belekben lévő baktériumokkal elleni harcban. A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen - állítja A. Kahn kutató, aki a fahéj vércukorszintre tett hatásait vizsgálta.
A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kifejezetten ellenjavalt a használata! Vizes kivonatát gyomor- és nyombélfekély kezelésére, étvágytalanság és enyhe fáradtság esetén is alkalmazhatjuk. Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.
Fotó:
sxc.hu
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.
Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.