Menü

Fiatalít, egészséges, ráadásul diétás - Végre itt a földieper szezon

  • Dátum: 2013.05.23., 10:13

Az idei hűvös tavasz miatt valamivel később indult be az idei földieper szezon. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a hazai eperföldek is virágba borultak, így most már bármikor jóllakhatunk ezen ínycsiklandó gyümölcsből.

A földiepret már az ókori Rómában ismerték és szerették, bár abban az időben még igazi különlegességnek számított. Sőt elsősorban gyógynövényként tartották számon, csak a XIV. századtól kezdve kezdték termeszteni, mint gyümölcsöt.

Adódik a kérdés, vajon miért gyógynövényként használták az epret? Mire jó a földieper és milyen jótékony hatása, tulajdonsága van?
A gyümölcsök királynőjeként is beszélhetünk az eperről csábítóan finom íze és illata miatt. Az egyik legjobb gyümölcs, mert nemcsak fincsi, hanem tömve van vitaminokkal, méregtelenítő, vértisztító, ráadásul fiatalító hatású is.

A földieper antioxidáns hatású. megköti az öregedésért felelős szabad gyökök számát, így gátolja az öregedést. Arcpakolásban pedig felfrissíti, energetizálja az arcbőrt, üdévé, fiatallá varázsol.

Nem sokan tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, vagy a citrom. Ezen kívül B, E és K vitaminban is gazdag.
Tudni kell még, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés, a rák kialakulásának kockázatát. Remek sóoldó hatása miatt egy adag eper elfogyasztása után beindul a szervezet méregtelenítése. Serkenti a vérkeringést, ugyanakkor a magas vérnyomás ellen is jó.

A földiepernek hűsítő hatása is van, főleg napozás után érdemes kipróbálni.

Az eper palánta nagyon könnyen gyökeret ereszt és fajtától függően rendkívül gyorsan terjeszkedik. A szakemberek szerint két-három évente fontos megritkítani és megtrágyázni a földjét, akkor élvezhetjük igazán a növények bőséges, nagy szemű áldását.

Hazánkban több helyütt tartanak szedd magad akciókat is, jelenleg Budakalászon, Érden, Pomázon, Szigetszentmiklósón tudunk epret szedni és venni magunknak,.
Az eper fogyasztása nyersen, cukor nélkül a legjobb, de felhasználhatjuk szinte bármilyen ételbe: lekvárt, szörpöt, turmixot készíthetünk belőle, de süteménybe is beleszórhatjuk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babáknak egy éves kor alatt szigorúan tilos epret adni, ugyanis apró szemcséi miatt könnyen allergizál.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.