Menü

Fiatalít, egészséges, ráadásul diétás - Végre itt a földieper szezon

  • Dátum: 2013.05.23., 10:13

Az idei hűvös tavasz miatt valamivel később indult be az idei földieper szezon. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a hazai eperföldek is virágba borultak, így most már bármikor jóllakhatunk ezen ínycsiklandó gyümölcsből.

A földiepret már az ókori Rómában ismerték és szerették, bár abban az időben még igazi különlegességnek számított. Sőt elsősorban gyógynövényként tartották számon, csak a XIV. századtól kezdve kezdték termeszteni, mint gyümölcsöt.

Adódik a kérdés, vajon miért gyógynövényként használták az epret? Mire jó a földieper és milyen jótékony hatása, tulajdonsága van?
A gyümölcsök királynőjeként is beszélhetünk az eperről csábítóan finom íze és illata miatt. Az egyik legjobb gyümölcs, mert nemcsak fincsi, hanem tömve van vitaminokkal, méregtelenítő, vértisztító, ráadásul fiatalító hatású is.

A földieper antioxidáns hatású. megköti az öregedésért felelős szabad gyökök számát, így gátolja az öregedést. Arcpakolásban pedig felfrissíti, energetizálja az arcbőrt, üdévé, fiatallá varázsol.

Nem sokan tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, vagy a citrom. Ezen kívül B, E és K vitaminban is gazdag.
Tudni kell még, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés, a rák kialakulásának kockázatát. Remek sóoldó hatása miatt egy adag eper elfogyasztása után beindul a szervezet méregtelenítése. Serkenti a vérkeringést, ugyanakkor a magas vérnyomás ellen is jó.

A földiepernek hűsítő hatása is van, főleg napozás után érdemes kipróbálni.

Az eper palánta nagyon könnyen gyökeret ereszt és fajtától függően rendkívül gyorsan terjeszkedik. A szakemberek szerint két-három évente fontos megritkítani és megtrágyázni a földjét, akkor élvezhetjük igazán a növények bőséges, nagy szemű áldását.

Hazánkban több helyütt tartanak szedd magad akciókat is, jelenleg Budakalászon, Érden, Pomázon, Szigetszentmiklósón tudunk epret szedni és venni magunknak,.
Az eper fogyasztása nyersen, cukor nélkül a legjobb, de felhasználhatjuk szinte bármilyen ételbe: lekvárt, szörpöt, turmixot készíthetünk belőle, de süteménybe is beleszórhatjuk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babáknak egy éves kor alatt szigorúan tilos epret adni, ugyanis apró szemcséi miatt könnyen allergizál.

Fotó:
sxc.hu

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.