Menü

Fiatalít, egészséges, ráadásul diétás - Végre itt a földieper szezon

  • Dátum: 2013.05.23., 10:13

Az idei hűvös tavasz miatt valamivel később indult be az idei földieper szezon. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a hazai eperföldek is virágba borultak, így most már bármikor jóllakhatunk ezen ínycsiklandó gyümölcsből.

A földiepret már az ókori Rómában ismerték és szerették, bár abban az időben még igazi különlegességnek számított. Sőt elsősorban gyógynövényként tartották számon, csak a XIV. századtól kezdve kezdték termeszteni, mint gyümölcsöt.

Adódik a kérdés, vajon miért gyógynövényként használták az epret? Mire jó a földieper és milyen jótékony hatása, tulajdonsága van?
A gyümölcsök királynőjeként is beszélhetünk az eperről csábítóan finom íze és illata miatt. Az egyik legjobb gyümölcs, mert nemcsak fincsi, hanem tömve van vitaminokkal, méregtelenítő, vértisztító, ráadásul fiatalító hatású is.

A földieper antioxidáns hatású. megköti az öregedésért felelős szabad gyökök számát, így gátolja az öregedést. Arcpakolásban pedig felfrissíti, energetizálja az arcbőrt, üdévé, fiatallá varázsol.

Nem sokan tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, vagy a citrom. Ezen kívül B, E és K vitaminban is gazdag.
Tudni kell még, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés, a rák kialakulásának kockázatát. Remek sóoldó hatása miatt egy adag eper elfogyasztása után beindul a szervezet méregtelenítése. Serkenti a vérkeringést, ugyanakkor a magas vérnyomás ellen is jó.

A földiepernek hűsítő hatása is van, főleg napozás után érdemes kipróbálni.

Az eper palánta nagyon könnyen gyökeret ereszt és fajtától függően rendkívül gyorsan terjeszkedik. A szakemberek szerint két-három évente fontos megritkítani és megtrágyázni a földjét, akkor élvezhetjük igazán a növények bőséges, nagy szemű áldását.

Hazánkban több helyütt tartanak szedd magad akciókat is, jelenleg Budakalászon, Érden, Pomázon, Szigetszentmiklósón tudunk epret szedni és venni magunknak,.
Az eper fogyasztása nyersen, cukor nélkül a legjobb, de felhasználhatjuk szinte bármilyen ételbe: lekvárt, szörpöt, turmixot készíthetünk belőle, de süteménybe is beleszórhatjuk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babáknak egy éves kor alatt szigorúan tilos epret adni, ugyanis apró szemcséi miatt könnyen allergizál.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!