A sör - nem csak innivaló
- Dátum: 2013.05.29., 09:34
Sokan azt hiszik, hogy a sör nem rejt egyetlen földbarát alternatívát sem magában. De ami tény az tény: sokféleképpen hasznát vehetjük az italnak. Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült est előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Sokan viszont nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál.
Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat. Ehhez helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg este. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog.
Elűzi a rovarokat gyümölcseidről. Ha konyhában van egy vödör teli gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedünk hiányt. A képlet egyszerű, ha meg akarunk szabadulni tőlük: tegyünk a konyhapultra egy tál sört, fedjük le műanyagzacskóval, majd vágjunk kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.
Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méh-, darázs inváziót, ha elhelyezünk néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez megoldást ad egy csípésmentes nap eltöltéséhez.
Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől. Ne aggódjunk, ha nincs macskánk, hisz sörrel is megoldható az egér probléma,amely kifejezetten annak való, aki humánus módon akar bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgunk, hogy néhány deci sört öntünk a lavórba, és egy fadarabbal segítjük az egerek oda vezető útját. Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris részeg lesz s bőven lesz idő elszállítani a háztól.
Forrás:
sokszínűvidék.hu
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.