Menü

A sör - nem csak innivaló

  • Dátum: 2013.05.29., 09:34

Sokan azt hiszik, hogy a sör nem rejt egyetlen földbarát alternatívát sem magában. De ami tény az tény: sokféleképpen hasznát vehetjük az italnak. Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült est előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Sokan viszont nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál.

Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat. Ehhez helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg este. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog.

Elűzi a rovarokat gyümölcseidről. Ha konyhában van egy vödör teli gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedünk hiányt. A  képlet egyszerű, ha meg akarunk szabadulni tőlük: tegyünk  a konyhapultra egy tál sört, fedjük le műanyagzacskóval, majd vágjunk kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.

Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méh-, darázs inváziót, ha  elhelyezünk néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól.  Ez megoldást ad egy csípésmentes nap eltöltéséhez.

Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől. Ne aggódjunk, ha nincs macskánk, hisz sörrel is megoldható az  egér probléma,amely kifejezetten annak való, aki humánus módon akar  bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgunk, hogy néhány deci sört öntünk a lavórba, és egy fadarabbal segítjük az egerek oda vezető útját.  Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris részeg lesz s bőven lesz idő elszállítani a háztól.

Forrás: 
sokszínűvidék.hu

Fotó:
sxc.hu

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.