Menü

Amikor a sarok repedezett

  • Dátum: 2013.05.30., 10:24

Lehet, hogy az idén elmarad a nyár, mindenesetre mi ne legyünk az akadálya napsütés megérkeztének és készüljünk fel a jó időre, a papucs szezonra: vagyis gondoskodjunk lábunk, talpunk szépségéről is.

Ha megérkezik végre a jó idő, biztosan előkerülnek majd a szandálok, a papucsok is. Ezeket azonban csak akkor viseljük, ha a lábunk ápolt, igényes. A bőrkeményedés, a berepedezett sarok nem szégyen, de nagyon csúnya, sőt olykor a baktériumok és egyéb kórokozók melegágya is lehet.

A bőrkeményedés általában visszatérő nyomás, dörzsölés után alakul ki a lábfejen, a talpon, vagy a kezünkön. Ilyen esetekben megvastagszik a szaruréteg, egyfajta védőgátat épít a szervezet a különböző külső hatások ellen. Amikor a sok elhalt hámsejt egymásra rakódik, rétegeket képeznek, s amikor ezek megfelelő vastagságúak lesznek, akkor berepedeznek. A kirepedezett sarok nemcsak csúnya, de fájhat, kellemetlen is lehet viselőjének. Sőt, a különböző baktériumok szívesen telepednek meg ezekben az apró kis repedésekben, még nagyobb problémát okozva a láb tulajdonosának. Ilyen esetekben ugyanis már csak szakorvos segíthet a bajon.

Idejében gondoskodjunk tehát a talpunk, lábfejünk szépségéről. Nagyon fontos rendszeres hidratálás, számos krém és készítmény kapható már, de a legjobb, ha egyszerűen jó alaposan bedörzsöljük a lábunkat a bármelyik háztartásban fellelhető olívaolajjal, vagy szőlőmag-, esetleg mandulaolajjal.
Ha már kialakult a bőrkeményedés, akkor előtte feltétlen áztassuk be, akad, aki szerint samponos vízbe, más egyszerű meleg vizet javasol erre a célra. A negyed órás áztatás után aztán jöhet a sarokgyalu, vagy a horzsakő, amelyekkel alaposan dörzsöljük át a kérdéses felületet, erősebb és gyengédebb reszelővel is elvégezhetjük ezt a műveletet.

Ha végeztünk a reszeléssel, dörzsöléssel, jöhet a hidratálás. Érdemes ezután vastag zoknit húzni éjszakára, csodákra képes az olaj a meleg zokni alatt.

Fotó:
sxc.hu

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.