Menü

Olcsó, egyszerű módszer mentheti meg a szélütésen átesett betegek életét

  • Dátum: 2013.06.05., 15:32

Sok szélütéses beteg életét mentheti meg a lábszárra rögzíthető olcsó, felfújható, műanyag "csizma", amelyet a vérkeringés serkentésére, a vérrögök kialakulásának megakadályozására használnak. A módszer sikerét szakértők a stroke-kal kapcsolatos kutatások egyik komoly áttöréseként értékelték.

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy Skóciában végzett kutatás bizonyította a módszer eredményességét. A közel háromezer beteg bevonásával készült vizsgálat során kiderült, hogy a felfújható "csizmának" köszönhetően csökkent a vérrögképződés.

Az eredmények "rendkívül bíztatóak", és arra utalnak, hogy akár sok ezernyi ember életét lehetne megmenteni az eljárással - közölte a brit Stroke Szövetség.

A lábban képződő vérrög, mélyvénás trombózis hosszú repülőutakon alakulhat ki, de olyan betegeknél is előfordul, akik nem képesek mozogni. Nagy-Britanniában évente 60 ezer szélütéses, mozgásképtelen beteg kerül kórházba.

A brit Western General Hospital és az Edinburghi Egyetem orvosai szerint a kompressziós zoknik nem javítják a túlélési esélyeket, a vérrögképződést akadályozó gyógyszerek pedig súlyos mellékhatásokkal, köztük az agyban kialakuló vérzéssel járhatnak.

Az orvosok tanulmányozták a lábszárra rögzíthető, percenként felfújódó eszközt, amely a lábra gyakorolt nyomással préseli vissza a szív felé a vért. A kísérletben részt vevő páciensek egy hónapig, illetve felgyógyulásukig, mozgásképességük visszanyeréséig viselték az eszközt.

A tanulmány szerint a vérkeringés-stimuláló eszközt viselő betegek 8,5 százalékánál tapasztaltak vérrögképződést, míg az a hagyományos kezelésben részesültek 12,1 százalékánál fordult elő.

"Legalább van egy egyszerű, biztonságos és olcsó kezelés, amely csökkenti a mélyvénás trombózis kialakulását, és úgy tűnik, hogy a stroke utáni halálozás kockázatát is mérsékli" - közölte Martin Dennis professzor. Hozzáfűzte: a becslések szerint Nagy-Britanniában évi 60 ezer betegen lehetne segíteni ezzel a kezeléssel, amely ennyi páciens esetében háromezernél akadályozhatja meg a mélyvénás trombózist, és mintegy 1500 ember életét mentheti meg.

A professzor úgy vélte, hogy a módszert más mozgásképtelen betegeknél, például a tüdőgyulladásban szenvedőknél is ki kellene próbálni.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.