Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődhetnek
- Dátum: 2013.06.06., 11:42
Az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák - mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség - egy generációt átugorva öröklődhetnek - állapította meg egy friss tanulmány.
Az Edinburghi Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak vizsgálataik során, hogy míg az elhízott anyák gyermekeit esetleg nem érintik az elhízással kapcsolatos betegségek, az ő gyermekeik örökölhetik azokat. Az elhízott nők hatással lehetnek unokáik születési súlyára és cukorbetegség-kockázatára, miközben ezek a hatások nem jelentkeznek gyermekeik estében - ismertette az Endocrinology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányt a BBC online cikke.
A skót egyetem tudósai egérkísérletekkel bizonyították, hogy az elhízás kockázata a második generációban tetten érhető, miközben az elhízott állat utódainál nincs jelen. A kutatók egyelőre nem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogy az első generáció miért marad védett. Elsősorban arra gondolnak, hogy a jelenségnek köze lehet az anya terhesség alatti súlynövekedésének különbségeihez, illetve a terhesség alatt bizonyos táplálékok fogyasztásához.
Amanda Drake, az egyetem vezető klinikai kutatója szerint az elhízás világméretű növekedése miatt rendkívül fontos megtudni, hogy ez milyen módon hat a jövendő generációkra.
Az elhízással kapcsolatos betegségek között szerepel a mell- és a vastagbélrák, valamint a szélütés is. Testtömegindexben (BMI) kifejezve a közepes elhízás értéke 30 és 34,9 között mozog.
Forrás:
MTI
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.