Mi az a glikémiás index?
- Dátum: 2013.06.07., 09:34
Manapság egyre több szó esik a glikémiás indexről, amely nemcsak a cukorbetegek számára fontos számérték, hanem az egészségükért felelősen gondolkodók is rendszeresen szem előtt tartják.
A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukor szintjének ellenőrzésére találták ki és használták. Ez egy olyan számérték, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszer milyen hatást gyakorol a vércukorszintre.
Minden olyan élelmiszernek van glikémiás indexe (rövidítve GI), amely tartalmaz szénhidrátot. Az értéket egy nullától százig terjedő skálán állapítják meg, a kiindulási pont, pontosabban a viszonyítási alap a tiszta szőlőcukor, vagyis a glükóz, amely a lista legtetején foglal helyet a maga százas értékével.
Fontos tudni, hogy az alacsony GI-vel rendelkező ételek, italok lassabban bomlanak le, így egyenletesebben emelkedik, majd csökken a vércukorszint, vagyis hosszabban érezzük a teltség érzetet. A magas GI-t tartalmazó étkek viszont hirtelen meglökik a vércukorszintre, az villámgyorsan magasra emelkedik, majd hirtelen lezuhan és emiatt hamar újra éhesek leszünk.
Már a fentiekből is kitűnik, hogy ez a mutató bizony fontos biológiai folyamatokért felel. Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a szénhidrát feldolgozása a vékonybélben történik, ahol is a szénhidrát cukrokká alakul. Ezek a cukrok aztán felszívódnak a vérkeringésbe, majd az inzulin segítségével a sejtekbe. A cukorbetegeknek az a legfontosabb, hogy minél több olyan élelmet vegyenek magukhoz, amelynek alacsony a GI-je, a magas vércukorszint ugyanis sokkoló hatással lehet az egészségükre.
A GI-t befolyásolja az is, hogy adott élelmiszert, hogyan főztük meg, tároltuk, mennyi a rost-, a keményítő, a fehérje és a zsírtartalma. Fontos még, hogy a savanyú és a zsíros ételek fogyasztása csökkenti a glikémiás indexet.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nullától negyvenig terjedő érték alacsony GI-t jelöl, ilyenek a bogyós gyümölcsök, a csonthéjasok, a citrusfélék, a hüvelyesek. Közepes GI-t jelöl a 40-59-ig terjedő érték, a magasat pedig hatvantól százig mérjük. Utóbbi kategóriába tartoznak a finomított gabonafélék, a kenyér, a cukor, a krumpli, a retek, vagy a rizs is.
Fotó:
sxc.hu
Hogyan győzd le a vasárnapi szorongást?

Sokan már hétvégén azt érzik, hogy összeszorul a gyomruk a közelgő hétfő miatt. Ilyenkor ez az időszak nem az energiagyűjtésről, hanem az aggódásról szól. Pedig néhány egyszerű szemléletváltással és apró szokással könnyebbé tehetjük a hét lezárását, ezáltal a kezdete sem tűnik olyan ijesztőnek és lehangolónak. A pihenőnap akkor lesz teljes, ha megtanuljuk a benne rejlő lehetőségeket kihasználni.
Idősek Világnapja – Tisztelet, gondoskodás és megbecsülés minden generációnak

Október 1-jén világszerte megünnepeljük az Idősek Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az időskorúak társadalomban betöltött pótolhatatlan szerepére, valamint hangsúlyozza a megbecsülés, a gondoskodás és a tisztelet fontosságát.
Az ősz varázsa: hogyan formálja hangulatunkat és mindennapjainkat?

Az ősz minden évben sajátos hangulatot hoz magával. Amikor az első sárguló levelek megjelennek a fákon, és a hűvös reggelek lassan felváltják a nyári forróságot, valami átkapcsol bennünk is. Az ősz nem csupán az időjárás változását jelenti, hanem lelki és életmódbeli fordulatot is.
Edzők Napja – A háttér hősei

A héten ünnepeljük az edzők világnapját. Úgy éreztem ez a nap kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és köszönetet mondjunk azoknak az embereknek, akik a sport világában sokszor a háttérben, de annál nagyobb odaadással dolgoznak.
Az alvás az egyik legjobb gyógyszer

Ki ne hallotta volna már a mondást, hogy egy jó alvás csodákra képes, na, de mégis milyen csodákra?!