Menü

Apránként áldozzuk be magunkat

  • Dátum: 2013.06.12., 12:43

A munka nemesít. Meg károsít, tehetjük rögtön hozzá, ha azokra a rossz szokásokra gondolunk, amelyeket a napi munkavégzés közben követünk el rendszeresen és következetesen.

Érdekes, hogy az emberek jelentős része mindenféle ellenállás nélkül áldozza fel egészségét a munka oltárán. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy nincs is tudatásban annak, káros, ha nem figyel oda az apró dolgokra.

A kemény, határidős munka könnyedén rossz szokásokhoz vezethet, ezek, mint említettük nem nagy dolgok, de összeadódva és rendszeressé válva kiemelten egészségkárosítóak. Az egyik ilyen az étkezés mellőzése, vagy nassolással helyettesítése. Rengetegen csinálják azt, ha éhesek, hogy csak egyszerűen és gyorsan bekapnak egy kiflit, vagy egy csokit. A kávékat viszont számolatlanul isszák. Sokan nem gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról sem, lehet, épp azért, mert nem akarnak időt pazarolni. A folyadékhiány azonban csökkenti a koncentrálóképességet, így épp az ellenkező hatást érjük el.

Többen időnyereség céljából egész nap nem mennek ki a mosdóba, amelynek szervezetre való káros hatásait felesleges külön ecsetelni.
A rossz munkakörnyezet, benne a munkatársak esetleges negatív hatásaival szintén komoly tényező abban, hogy munkahelyünkön ne tudjunk egészséges életmódot követni. Pedig az olyan helyeken, ahol egyébként is több egészségkárosító dolognak vagyunk kitéve (például: többórás ülőmunka, rossz levegőjű iroda, sok gépelés és monitornézés), fokozottan fontos lenne, hogy képesek legyünk tudatosan ellensúlyozni.

A szakemberek szerint mindenképpen érdemes kialakítani a saját kis életünket párhuzamosan a munkahelyi élettér mellett. Jó, ha betárazunk egészséges ételekből, odafigyelünk a folyadékpótlásra és gondoskodunk vízről, valamint igyekszünk pihenőket tartani.

Fotó:
sxc.hu

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.