Ásványi anyag - A vas
- Dátum: 2013.06.16., 14:12
Különösen sok vasra van szüksége a még növésben lévő szervezetnek, tehát a gyerekeknek, a kismamáknak, valamint a sportolóknak. Legalább napi 14 mg vas fogyasztása lenne szükséges - állítják a szakemberek.
A vas azon ásványi anyagok közé tartozik, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A vas ugyanis meghatározó és gyakorlatilag kiiktathatatlan szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a sejtekhez. Az oxigén-szállítást végző hemoglobin működése egyaránt a vashoz kötött, ezen kívül a légzőfunkciók esszenciális eleme.
A vaskészletünk hetven százaléka a hemoglobinban raktározódik, a többi a májban, a lépben és a csontvelőben található meg. Egy átlagos felnőtt szervezet 2,5-5 grammnyi vasat raktároz. Ahhoz, hogy ez a szint állandósuljon, napi 14 milligramm vas fogyasztása lenne szükséges. A vashiányos állapot, valamint a vérszegénység akkor alakul ki, amikor a szervezet feléli, elhasználja az összes vasat, beleértve a fent említett raktárakban halmozódót is.
A baromfi-, a sertés- és a marhahúsok, a halfélék, a tojás, a máj és az egyéb belsőségek, a hüvelyesek, a bab, a lencse és a borsó, a füge, a mazsola, az újhagyma igen sok vasat tartalmaz, tehát ezek fogyasztása különösen ajánlott. A vas természetes felszívódását maga a vas szabályozza, hiszen éppen annyi kerül a szervezetbe a táplálékból, amennyi a raktárakból hiányzik. Ez azonban a tablettás formára nem vonatkozik.
Fontos tudni, hogy aki tabletta formájában kényszerül vasat szedni, annak C-vitamint is kötelező szednie, ugyanis csak ennek segítségével tud a vas felszívódni. A rendszeres tea és kávé fogyasztása, illetve a különböző csersav tartalmú anyagok bevitele gátolják és csökkentik a vas felszívódását a szervezetben.
A vashiányos állapotot az jelzi, ha a köröm könnyen töredezik, vagy a felületén barázdák jelennek meg, fakóvá, sápadttá válik a bőr, gyakran kiszárad a száj, rendszeressé válik a bőrszárazság. Nagyobb fokú vérszegénység esetén csökken a koncentráló képesség - fáradékonyság, gyakori fejfájás jelentkezik, hullik a haj és töredezetté válik.
A vérszegénység és a vashiány leginkább a nőket érinti, ugyanis a menstruációs vérveszteség, a várandósság, valamint a szoptatás alatt a szervezetnek különösen sok vasra van szüksége és ennek pótlása nem mindig sikerül.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.