Menü

Egészséges napozás

  • Dátum: 2013.06.24., 15:46

Egyre többen kérdőjelezik meg a különböző szintetikus napvédő krémek, naptejek hatékonyságát. Nem is csoda, hiszen valójában fogalmuk sincs, hogy mit kennek magukra, és ezek, az általában kékes árnyalatú anyagok, milyen hatással vannak a szervezetükre, a bőrükre.

A boltokban kapható naptejek, napozó olajok többsége bonyolult nevű kémiai hatóanyagokat tartalmaznak, mint például a Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon),vagy a 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC), a Octyl-Methoxycinnamate (OMC), a Homosalate (Homomenthyl-, salicylat vagy HMS) Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA), a 3-Benzylidencamphor. Ezek a vegyi szerek kémiai úton szűrik meg az UV sugarakat, nem úgy, mint a természetes anyagok, amik fizikailag és biológiailag is képesek ellenállni a káros sugaraknak.

Ráadásul a szintetikus szerek a legkárosabb, UV-C sugarak ellen hatástalanok (ezek a sugarak felelnek a legtöbb bőrrák kialakulásáért), ugyanakkor a szervezetben leállítják a D-vitamin termelést. Ez különösen rossz, ugyanis a magyar lakosság közel 80 százaléka szenved D-vitamin hiányban, s ilyenkor, a nyári időszakban töltődne fel a szervezet D-vitamin raktára. (Arról már korábban olvashattak nálunk, milyen sok betegséget okozhat a D-vitamin hiánya.)
A laboratóriumokban előállított naptejek ideig-óráig megvédenek tehát a nap erős sugaraitól, de a bőr vele együtt nem tud lebarnulni. Eltömítik a bőr pórusait, ami nem jut levegőhöz a legnagyobb kánikulában, amikor leginkább szüksége lenne rá.

Ezzel szemben a természetes napvédőknek ugyan kisebb a „faktorszámuk”, de csak a káros sugarakat szűrik meg, ugyanakkor a bőrt barnító sugarakat, amelyek a D-vitamint is képzik, s rengeteg kálciumot is beépítenek a szervezetbe, azt nem. A természetes anyagok segítik a barnulást és azok is bízhatnak bennük, akik könnyen lepirulnak, mert gyakori használatukkal, ez is elkerülhetővé válik.

De tudják-e, miért is fontosak ezek a barnító napsugarak? Mert a szervezet a barnasággal, a barnulással védekezik; egyfajta természetes fényvédelem mindenféle káros sugárzással szemben. A bőrünk a testünk napernyője. Megóv, megvéd mindentől, ha jól bánunk vele.

Az interneten rengeteg recept található meg, miként tudunk mi magunk is otthon előállítani illatos, hatékony napozó krémet. Aki azonban nem szeretne ezzel vacakolni, az rendelni is tud számtalan készítmény közül, sőt, egyszerűen elég a konyhában alaposan körülnézni. Az olívaolaj, a dióolaj, a mandulaolaj, a shea vaj, a kókuszzsír, vagy olaj, az avokádóolaj egyaránt alkalmas arra, hogy napozáskor bekenjük vele a bőrünket és megvédjen minket a káros sugaraktól.

Fotó:
sxc.hu

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!