Menü

Nagy nyári kedvenc a málna: ezeket készítheted belőle

  • Dátum: 2013.06.30., 21:31

Klasszikus nyári kedvenc a málna: édes- fanyar íze miatt szeretjük oly nagyon. A legenda szerint a görögök fedezték fel ie. az 1. században. Már ekkor kenegettek vele sebeket, a gyomor- és torokproblémákra használták. Ma is számos módon segítségül hívhatjuk.

A málna rengeteg C-vitamint és folsavat, valamit káliumot, kalciumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Antioxidáns hatása is jelentős. A piros gyümölcs lassítja az öregedés folyamatát, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Gyakori fogyasztásával a rák ellen is védekezhetünk vele.

E gyümölcs vásárlásánál óvakodjunk a túlságosan puha, tompa színű szemektől. A málna nagy ellensége a víz, ezért csak rögtön evés előtt mossuk meg. Hűvös, száraz helyen tartsuk, így tovább (2-5 nap) eláll. A lehető leghamarabb együk meg. Ha túl sokat vásárolunk vagy kapunk belőle, fagyasszuk le, hisz a mélyhűtőben sokáig eláll, és szinte ugyanolyan az íze, mintha frissen fogyasztanánk.

A finom bogyók akár fagylaltnak vagy joghurtnak is kiválók. Saláták, sütemények, pudingok, torták kreálásánál ugyancsak segítségül hívhatjuk a málnát. Lekvárok, szörpök kedvelt alapanyaga, de bort, pezsgőt, likőrt is készíthetünk belőle.

Málna lehet arcpakolásunk alapja. E gyümölcs hidratál, hámlasztja és tisztítja a bőrt, halványítja a ráncokat. Támogassuk meg a málnát egy kis mézzel. Íme a pakolás receptje:
Hozzávalók:
- ½ csésze málna
- ½ csésze méz
- ½ csésze zabpehely

Turmixoljuk össze a hozzávalókat! Öntsük egy tálba, majd kenjük fel az arcbőrre, és hagyjuk rajta 20 percig. Elsősorban vegyes bőrtípusra ajánlott.

Forrás:
www.e-harmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármit?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.