Három egyszerű, de nagyszerű nachos szósz házilag
- Dátum: 2013.07.01., 14:24
Most, hogy lassan búcsút veszünk a nyártól, szívesebben töltjük majd otthon az estéket egy jó vígjáték és forró tea társaságában. Ha már a házi vetítés mellett döntünk, hagyjuk a hagyományos pattogatott kukoricát! Dobjuk fel a filmet az egyik legfinomabb nasival, a nachos-szal. Garantáltan izgalmasabb lesz az otthoni mozi.
Tejfölös szósz
Ez roppant egyszerű. Mindössze a tejfölbe kell belepréselnünk a fokhagymát és tetszés szerint még ízesíthetjük, mondjuk egy kevés vegetával. Ennyi az egész!
Sajtszósz – akár a moziban
Hozzávalók:
- 10 dkg sajt
- 15 ek. tejszín
- 1/2 csipet só
- bors (ízlés szerint)
- chilipor(ízlés szerint, akár el is hagyható)
- 1 fél gerezd fokhagyma
- mustár(ízlés szerint)
- 2 ek. liszt
- mexikói fűszerek(elhagyható)
Elkészítés:
Az összes hozzávalót öntsük össze, és egyre nagyobb tűzön olvasszuk meg. Forraljuk addig, amíg el nem kezd bugyogni.
Salsa szósz
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- fél kis fej vöröshagyma
- 2 lapos mk. csípős paprikakrém
- 5-6 ek. ketchup
Elkészítés:
Elsőként a ketchupot és a paprikakrémet keverjük össze. A vöröshagymát, amennyire csak tudjuk, kis kockákra szeleteljük, majd hozzáadjuk a keverékhez. Végezetül a fokhagymákat préseljük bele, és jó alaposan keverjük össze.
Kész nachos chipset bármelyik élelmiszerüzletben vásárolhatsz.
Forrás:
www.e-harmonia.hu
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.