Menü

Mértékkel egészséges

  • Dátum: 2013.07.06., 16:25

Érdekesség, hogy a sörfogyasztást sokan a sörhassal, az alkoholizmussal, az egészségtelen életmóddal azonosítják, miközben a sör az egyik legegészségesebb alkoholos ital.

Nyilvánvaló, hogy a túlzott alkoholfogyasztás ártalmas. A függőség kialakulása mellett többek között károsítja a máj működését, az idegrendszert, és összességében éveket vehet el az életünkből.

A sör, mint az egyik legalacsonyabb alkoholtartalmú alkoholos ital, mértékletes fogyasztása nem jár az említett kockázatokkal. Emellett az italnak rengeteg pozitív tulajdonsága van, például fontos vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B9, H), ásványi anyagokat (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz, nincsenek benne zsírok, valamint nátriumban is szegény.

Pozitív mértékben fokozza az anyagcsere folyamatokat. A folyadékpótlásnak, különösen a nagy melegben, persze nem a sörfogyasztás a leghatékonyabb módja, de a sör jelentékeny víztartalma mindenképpen említésre méltó.

A teljesség igénye nélkül a sör jó a vesekőképződés ellen, jelentős az antioxidáns tartalma, csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, véd bizonyos vírusfertőzések ellen és magas a tápértéke. Itt kell megjegyezni, hogy normál mértékű fogyasztás esetén a sör nem hizlal, egy átlagos sör fél literje körülbelül 180 kalóriát tartalmaz.

Felvetődik a kérdés, hogy mit jelent a mértékletes fogyasztás. Nos, ha napi fogyasztást veszünk alapul, akkor körülbelül egy-másfél üveg/doboz/korsó sör. Sajnos viszonylag kevesen tudnak ennyinél megállni és sokan azt sem veszik figyelembe, hogy hetente két-három teljesen alkoholmentes napot mindenképpen érdemes tartani.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.