Menü

Mértékkel egészséges

  • Dátum: 2013.07.06., 16:25

Érdekesség, hogy a sörfogyasztást sokan a sörhassal, az alkoholizmussal, az egészségtelen életmóddal azonosítják, miközben a sör az egyik legegészségesebb alkoholos ital.

Nyilvánvaló, hogy a túlzott alkoholfogyasztás ártalmas. A függőség kialakulása mellett többek között károsítja a máj működését, az idegrendszert, és összességében éveket vehet el az életünkből.

A sör, mint az egyik legalacsonyabb alkoholtartalmú alkoholos ital, mértékletes fogyasztása nem jár az említett kockázatokkal. Emellett az italnak rengeteg pozitív tulajdonsága van, például fontos vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B9, H), ásványi anyagokat (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz, nincsenek benne zsírok, valamint nátriumban is szegény.

Pozitív mértékben fokozza az anyagcsere folyamatokat. A folyadékpótlásnak, különösen a nagy melegben, persze nem a sörfogyasztás a leghatékonyabb módja, de a sör jelentékeny víztartalma mindenképpen említésre méltó.

A teljesség igénye nélkül a sör jó a vesekőképződés ellen, jelentős az antioxidáns tartalma, csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, véd bizonyos vírusfertőzések ellen és magas a tápértéke. Itt kell megjegyezni, hogy normál mértékű fogyasztás esetén a sör nem hizlal, egy átlagos sör fél literje körülbelül 180 kalóriát tartalmaz.

Felvetődik a kérdés, hogy mit jelent a mértékletes fogyasztás. Nos, ha napi fogyasztást veszünk alapul, akkor körülbelül egy-másfél üveg/doboz/korsó sör. Sajnos viszonylag kevesen tudnak ennyinél megállni és sokan azt sem veszik figyelembe, hogy hetente két-három teljesen alkoholmentes napot mindenképpen érdemes tartani.

Fotó:
sxc.hu

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.