Menü

Napozás utáni elsősegély: házi praktikák leégésre

  • Dátum: 2013.07.08., 12:00

A mértéktelen napozás köztudottan káros, mégis gyakran engedünk bronzbőr utáni vágyunknak. Ilyenkor könnyen megtörténik a baj! Leégés esetén válassz otthoni gyógymódot már meglévő alapanyagokból! Gondoltad volna, hogy egy csepp méz, maroknyi zab vagy pár szem krumpli is javára válhat lepirult bőrödnek?

A hirtelen jött kánikulában mindenki gyorsan szeretne színt csempészni a bőrére, ám sokan megsínylik a hirtelen barnulást: a tűző napon ugyanis könnyű leégni, ha mérték nélkül napozunk. Mihez kezdjünk, ha bőrünk mára pecsenye pirosra sült? Drága kozmetikumok helyett válasszunk az otthonunkban meglévő, hasznos házi segítők közül!

Aloe vera, az univerzális:
Manapság már mindenki ismeri az aloe vera csodálatos gyógyító és immunerősítő hatását. Az is közismert, hogy a bőr regenerálására és ápolására is kiváló. Leégés esetén csepegtessünk levéből a megpirult bőrfelületre, így nem csupán a fájdalom csökken, hanem bőrünk is gyorsabban gyógyul majd.

Tejben-vajban fürdeni:
Valószínűleg Kleopátra sem véletlenül fürdött szamártejben: tudta, mi a bőr örök fiatalságának titka. Leégés esetén a tej remek gyulladáscsökkentő. Öntsünk egy nagy pohár tejet a fürdővizünkbe, és áztassuk benne magunkat vagy tíz percig! Nemcsak lelkünk frissül fel tőle, de bőrünk is megnyugszik.

Ecetes borogatás rendhagyóan:
A köztudattal ellentétben ecetet nemcsak salátára vagy bokára tehetünk. Az ecetes borogatás a leégett bőrnek is enyhülést hozhat: keverjünk ki egy evőkanálnyi fehér ecetet egy pohár vízben, majd vattával vigyük fel a leégett bőrre. Garantáltan jobban alszunk tőle.

Nemcsak kásának jó a zab:
Bármennyire különös, de a zab nem csupán hasznos reggeli nekünk és a lovaknak is, hanem kiváló ülőfürdő is készíthető bele, mely csillapítja a leégés fájdalmát. Öntsünk egy csészényi zabot egy kád langyos fürdővízbe, majd feküdjünk bele 15-20 percre! A természet e remek adománya csökkenti a leégéssel járó szúró érzést.

Édes megkönnyebbülés mézzel
Ha éppen nem találunk felesleges tejterméket a hűtőben vagy üres a kamra, egy kis méz is megteszi, hogy a leégést követően nyugodt éjszakánk legyen. Csepegtessük a vékony réteg édes nektárt a piros bőrfelületre! A méz folyékony antibiotikumként működik: nemcsak a gyulladás csökkentő  de fájdalomcsillapító hatású is, emellett gyorsítja a bőr gyógyulását is.

Hűsítő krumplilé
Nemcsak bográcsozáshoz hasznos táplálék a krumpli, de ha apróra vágjuk, és levét egy kis vízzel hígítjuk, akkor égett bőrre is alkalmazhatjuk. Itassuk át vele az égett felületet, majd hagyjuk megszáradni!

Angol tea leégésre
A fekete tea nem csupán elménket élénkíti, de a leégett bőrt is felfrissítheti. Itassunk át egy kis törölközőt beáztatott, lehűtött teával, és borogassuk vele bőrünket! Az angol tea príma fáradtság és leégés ellen.

Joghurtban megmártózva
Talán mindenki hallott már a tejföl leégéskor történő alkalmazásáról, de arról biztosan kevesebben, hogy hasonló hatást érhetünk el a természetes alapanyagú görög joghurttal. Egy ujjnyi joghurtot kenjünk fel a bőrre, majd hagyjuk rajta húsz percig! Ezután öblítsük le, majd a módszert napjában többször alkalmazzuk!

Örök segítőnk, a szódabikarbóna
Háztartás körüli alkalmazásáról ódákat zengenek, nem csoda tehát, hogy ott a helye a házi patikában is. Fél csésze szódabikarbónát keverjünk a meleg fürdővízbe, majd áztassuk benne magunkat 15 percig. Ne zuhanyozzuk le az oldatot, hagyjuk megszáradni magunkon, így csökken bőrünk égető, viszkető érzése.

Leégésre számos márkás krém és bőrápoló olaj van forgalomban, de ha nincs pénzünk vagy egyszerűen nem akarunk erre költeni, elég szétnézni a házi patikában! A konyhaszekrény és a kamra polcán rengeteg alapanyag sorakozik, melyet bevethetünk leégés esetén. Az anyatermészet bőkezűbb, mint gondolnánk.

Forrás:
www.eharmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.