Tartósítószer nélkül
- Dátum: 2013.07.17., 11:15
A nyár ízeit a befőzéssel próbáljuk átmenteni a hideg hónapokra és a kora tavaszra. Itt van ennek a szezonja, azonban igyekezzünk egészségünk érdekében minél kevesebb cukrot használni, és kerüljük a tartósítószereket.
Dédanyáink idejében bizony még nem lehetett a boltban szalicilt, vagy nátrium-benzoátot kapni, mégis isteni finom lekvárokat, dzsemeket, szörpöket, befőtteket készítettek. Nincs különösebb titok, csupán a megfelelő higiénia.
Nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta és egészséges gyümölcsöt használjunk fel a lekvár- és egyebek készítésekor. Az üvegeket pedig forró vízben fertőtleníteni kell. Ennek több módja is akad - a kifőzés az egyik. Ilyenkor az üvegeket helyezzük egy lábasba és öntsünk rájuk annyi vizet, hogy teljesen ellepje őket. A víz forrásától számítva legalább egy-két percig főzzük az üvegeket. Ezután próbáljuk meg úgy kihalászni őket, hogy kézzel ne érjünk hozzájuk. Csepegtessük le őket, s máris jöhet bele a lekvár. Akinek ez túl macerás, az jó alaposan mossa el az üvegeket, majd alkoholos oldattal öblítse ki azokat. Ezután már csak egy forró vizes öblögetés következik.
Létezik egy harmadik módszer is. Az alaposan elmosott üvegeket helyezzük egy tepsire, majd toljuk a sütőbe 150-175 fokra beállítva. Amikor az üvegek megszáradtak, akkor kivehetjük őket, hiszen sterilek.
Sokan úgy vélik, hogy megfelelő mennyiségű cukor szükséges ahhoz, hogy a különböző befőzni valókat tartósítsák. Ez nem igaz. Megfelelő hőhatás kell, hogy a különböző baktériumokat, élesztő- és penészgombákat elpusztítsa, illetve olyan lezárás, ami megakadályozza ezek bejutását.
Ha már az üvegek sterilek és tiszták, megfőzhetjük a lekvárt, amibe teljesen felesleges tartósítószert tenni és cukrot is csak annyit használjunk, ami az egyéni ízvilágunknak megfelel. Sajnos még mindig nagyon drága a nyírfacukor, vagy a xylit, amiknek a glikémiás indexe nagyon alacsony, vagy nulla. Ezekkel lehetne helyettesíteni a fehér méregként is jegyzett fehércukrot.
Legyünk nagyon óvatosak, hiszen egyes penészgomba fajok mérget termelhetnek, amelyek benne maradhatnak a lében, vagy a gyümölcshúsban is annak ellenére, hogy eltávolítjuk a penészréteget.
A másik titka a tartósításnak a csírátlanítás, vagyis a száraz dunszt. Ez azt jelenti, hogy miután forrón betöltöttük az üvegeket, lezártuk őket, párnákkal, takarókkal megrakott kis fészekbe helyezzük őket fejjel lefelé fordítva. Vastagon betakarjuk őket, majd egy hét múlva, amikor az üvegek már szobahőmérsékletűek elhelyezzük őket a szekrényben, vagy a kamrában.
Fotó:
sxc.hu
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.