Cseresznye szezon, használd ki!
- Dátum: 2025.06.12., 14:19
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, B1, B6, baktériumölő. melatonin, C-vitamin, cukorbetegség, fogyókúra, köszvény
Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hát ki evett volna már a piros, ropogós, néha fanyarkás, de néha pedig mézédes, finom cseresznyéből. Nagy szerencsénkre Magyarországon honos fáról beszélünk, amit szinte mindenhol megtalálunk, akár a házak előtt, az út szélén is. Termése a kora nyári időszakra tehető, az ágakon bőséges hozammal, kivéve, ha a tavaszi fagyok a fa virágzásakor érkeznek. Ahhoz, hogy egészséges, jól termő fával éljünk együtt, fontos az éves gondozás, mint tisztogatás, metszés, illetve az sem mindegy, hogy milyen talajba ültettük. Sajnos igen sok kártevő szereti még rajtunk kívül a pirosló cseresznyét, legyen az tetű, darázs, poloska, ezek ellen is jól tesszük, ha védekezünk.

A cseresznye, mint minden gyümölcs nagyon egészséges. Tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és némi gyulladást csökkentő anyagokkal. A C-vitamin jótékony hatásáról azt hiszem, hogy nagyon beszélnünk sem kell, bármikor jól jön a szervezet számára. Találunk még benne B-vitaminokat, ebből is jócskán B1 vitamint, ami segíti az agyi működést. Van benne B2 vitamin is, amit a vörösvérsejtek képződésénél használhatunk, és a B6 vitaminról se feledkezzünk meg, ami az anyagcserénkhez elengedhetetlen. Az antioxidánsok a sejtöregedés ellen küzdenek, a gyulladáscsökkentő hatása pedig a test minden területére hat, ajánlják köszvényre és reumára is.
Fogyasztása elősegíti a savasodás elkerülését, ettől pedig a gyomor- és bélrendszer hatékonyabban fog működni. Remek méregtelenítő hatása van, májunkat is segíti munkájában. Vértisztítóként is számon tartják, nagyobb mennyiségben pedig vizelet- és hashajtóként is bevethető. Ez azért is jó, mert segít a húgysav kiürítésében, amivel visszaérkeztünk a már említett köszvényhez. Az agyban serkenti a melatonin termelést, ami segít a pihentetően, nyugodtan aludni éjszaka.

Kiváló alkotóeleme lehet a fogyókúrázók étrendjének, hiszen a gyümölcs 80%-a víz, szinte alig tartalmaz cukrot, ellenben sok rost és szénhidrát van benne. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is csipegethetik. Béta-karotin és A-vitamin tartalma a szemünk őre, harcol a makuladegeneráció ellen. Képes csökkenteni a koleszterinszintet és védelmezi a szívünket. Baktériumölő hatása miatt pedig ajánlott a fogyasztása azoknak, akik küzdenek a rossz lehelettel.
A cseresznyét javasolt a lehető legérettebb, azaz legpirosabb állapotában szedni, ugyanis ekkor van benne a legtöbb jótékony összetevő. Lehet fagyasztani, lekvárt főzni belőle, befőttként elrakni, szörpöt készíteni, így az év minden időszakában fogyaszthatjuk.
A cseresznye tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyekkel fogyasztása során támogathatjuk egészségünket. A nyár elején már frissen szedhetjük és sokféleképpen elrakva az év minden napján ehetjük.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.