Menü

Kellemetlen hajgondok

  • Dátum: 2013.07.18., 11:36

A hajhullás és a korpásodás mellett hajunknak és fejbőrünknek számos más olyan problémája is lehet, amelyet általában nem veszünk elég komolyan.

A fejbőrhámlást gyakran keverik a korpásodással, ami nem csoda, mert a két betegség (pontosabban tünet) nagyon hasonló egymáshoz. Csakhogy minden dolog másfajta kezelést igényel, ezért érdemes odafigyelni, hogy pontosan, mi a gond és annak megfelelően cselekedni.

A fejbőr hámlásánál ugyanis gyulladás alakul ki fejbőrünkön, amelyet mindenképpen kezelni kell, ha nem akarunk később komolyabb problémákkal szembesülni. Elhanyagolása esetén viszonylag rövid idő alatt leromolhat hajunk állapota, ami hajhulláshoz vezethet. A kopaszodást pedig igyekszik mindenki inkább elkerülni.

A hámlást sokféle dolog okozhatja, ilyen például a vitaminhiány (főképp a C-vitaminé), a fejbőr szárazsága, a napégés, de lelki okok is közrejátszhatnak, a kiemelten stresszes élete élőknél nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. A „majd elmúlik” gondolkodás ez esetben nem üdvözítő, a kezelést minél előbb meg kell kezdeni, előtte mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni. Ez azért fontos, mert a problémát célzottan kell kezelni. Ha nem cselekszünk időben, könnyen előfordulhat, hogy a nem kívánt folyamatok visszafordíthatatlanná válnak.

További fejbőr betegségek, amelyekre érdemes odafigyelni: zsírosodás, száraz korpa, zsíros korpa, hajhullás, hajritkulás, pikkelysömör.

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.