Menü

A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

  • Dátum: 2013.07.20., 22:15

Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme - hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

A szövetség közleményében ismerteti: megközelítőleg húszezer aktív amatőr és profi búvár él Magyarországon, akik többnyire nyaralásuk alatt is merülnek. A búvártársadalom kiemelten tudatos, a biztosítottság aránya - az utasbiztosításokat tekintve - körükben eléri a 80-90 százalékot. Mellettük azonban évente további több ezer magyar próbálja ki a népszerű tengerparti országokban - Egyiptomban, Törökországban, Görögországban, Máltán, Cipruson és Horvátországban - az úgynevezett készülékes búvárkodást.

A közlemény a búvárkodás kockázati tényezői között említi, hogy a túl gyors emelkedés tüdősérülést okozhat, a nem megfelelően beosztott levegőmennyiség pedig fulladásveszélyt. Ugyancsak problémát okozhat, ha a búvárt elsodorja egy áramlás, de akár a felszínen is történhet baj, ha például a búvár elesik, és a hátán lévő 20 kilós palack miatt szenved sérülést.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az extrém sportolás közben - ilyen a búvárkodás is - elszenvedett balesetekre nem terjed ki, így ilyenkor a társadalombiztosítási ellátás - az életmentő sürgősségi ellátások kivételével - nem fedezi a költségeket - hívja fel a figyelmet Balázs Péter, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Ezeket végül megfelelő biztosítás hiányában a balesetet elszenvedő turistákra hárítják a kórházak.

Búvárbiztosítás kötésekor kiemelten érdemes figyelni a megfelelően magas térítési limitre, hiszen egy dekompressziós kamrás kezelés több százezer forintba is kerülhet, és egy hosszabb kórházi tartózkodás is komoly költség.

Illés Mária, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. utasbiztosítási termékmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a búvárkodást a Búvár Merülési Szabályzat definiálja, amely egyébként mindenki számára kötelező érvényű. Így ha egy búvárbiztosítás erre hivatkozik, az azt is jelenti, hogy egy esetleges baleset esetén a biztosító ez alapján mérlegeli annak körülményeit.

Hozzátette: különösen fontos, hogy a poggyászkár kiterjedjen a búvárfelszerelésre. Érdemes figyelemmel lenni arra is, mely országokra, földrészekre szól a biztosítás: a búvárbiztosítások egy része például Egyiptomot Európához sorolja, egy professzionális búvárbiztosítás viszont általában az egész világra kiterjesztett fedezetet nyújt. Fontos szempont lehet a nonstop magyar nyelvű asszisztencia, valamint a tolmács szolgáltatás is - mutat rá a szakértő.

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.