Menü

A szelén – a rák megelőzésében és kezelésében fontos ásványi anyag

  • Dátum: 2013.07.20., 21:32

Ennek köztudatban kevésbé emlegetett ásványi anyagnak igen fontos szerepe van szervezetünk immunrendszerének, a rákok megelőzésének és kezelésének szempontjából.

A szelén élettani hatása - kapcsolódva az E-vitaminéhoz - hogy antioxidánsként működik, megköti a szabad gyököket, ebből következően megelőzi a rák kialakulását, ill. rákos betegeknél csökkenti a halálozási arányt. Közismertebb antioxidánsok közé tartozik az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a szelén, a Q10. A szelén legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából fakad, s ennek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, így a lipidszerű anyagok kémiai védelmével hozzájárul a sejtek határoló membránjának állagmegóvásához. A szelén a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében van szükség, mely a szervezet egyik fontos, természetes antioxidánsa. Ezzel kapcsolatos a szelén immunrendszert erősítő tulajdonsága, valamint az, hogy szelén jelenlétében számos kórokozó elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik.

Kutatások szerint nem előzi meg a például a bőrrák kialakulását, azonban csökkenti más rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Különösen jó eredményeket tapasztaltak a tüdő-, prosztata-, vastagbél- és végbélrákok vizsgálata esetében.  Azt azonban tudni kell, hogy az élettani szükségletet kicsivel meghaladó adagolása segít csökkenteni az ilyen jellegű megbetegedések kialakulását, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli a kockázatot. Kísérletek igazolták, hogy számos daganattípus esetében a szelén gátolja a kialakulást, illetve gyengíti a daganatsejteket, mert nem képesek felvenni a szelénhez kapcsolódott glutationt, így gyengül az oxidációval szembeni védekezőképességük, mindemellett az egészséges sejtek számára is védekező eszközt jelent. Az alacsony szelén-vérszint a szívbetegségek kockázatát is fokozza.

A szelénből mindössze 10-15 mg található az ember szervezetében, ennek legnagyobb része a lágy szövetekben, legfőképpen a májsejtekben, de a fogzománcban és körömben is kimutatható. A szelént a táplálékkal, élelmiszerrel visszük be szervezetünkbe, ezek szeléntartalmát a talaj szeléntartalma határozza meg.
Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonamagvak valamint a hüvelyesek – tehát azok a  táplálékok, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. A tápcsatornából jó hatásfokkal 50-70% - ban szívódik fel, felszívódást ez fehérjében gazdag táplálkozás segíti.
A szelénre vonatkozó napi szükséglet vagy elfogadott RDA érték 0.05-0,07 mg, tehát igen szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz.

A toxicitás küszöbértéke napi 0,20 mg. A szelénmérgezést tünetei: a haj és más testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok stb.
A szelénnek számos élettani hatása is van, hiányára lehet következtetni például néhány hematológiai megbetegedés esetén, mint vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység. Egyes kutatások szerint hiánya növeli a vírusok különböző betegségeket okozó hatását, így szelénhiány miatt kialakulhat szívizombántalom, és a neurológiai zavarok közül az alapvetően oxidatív anyagcsere zavarainak következtében létrejövő Alzheimer-kórral, és Parkinson-kórral is összefüggésben lehet. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy szelénpótlással az említett betegségek nem gyógyíthatók.

A szelénhiányra utaló tünetek között szerepelnek a bőrproblémák, mint fokozott pigmentációval járó jelenségek, anyajegyek, májfoltok gyakoribb megjelenése és előfordulása. A terhesség alatti hiánya kis születési súlyhoz vezethet. Csecsemő- és kisgyermekkorban az elégtelen bevitele egyes adatok szerint növeli a csecsemő- és gyermekhalandóság kockázatát, valamint csökkent mennyisége növekedési problémákat okozhat. Egyes adatok szerint férfiaknál a szelénhiány terméketlenséget, meddőséget is eredményezhet. Ezek mellett izomfájdalom és izombetegség, mint különböző máj- és hasnyálmirigy – problémák is előfordulhatnak.

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.