Menü

Génmódosítás – rengeteg előny, még több hátrány

  • Dátum: 2013.07.20., 21:39

Sok helyről, gyakran hallani a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatos negatívumokat. Óvnak tőlük minket, míg a másik oldal azt állítja, hogy használatuk rengeteg élelmezési problémát megoldhat a Földön. Akkor mégis mi az igazság?

Az igazság az, hogy a félelem és az óvás egyáltalán nem alaptalan. A genetikailag módosított élelmiszerek (azon termékek minősülnek annak, amelyek genetikailag módosított szervezetet tartalmaznak) számos potenciális veszélyt rejtenek magukban.

A genetikailag módosított növényeket először azért hozták létre, hogy kiköszübüljék a rovarok, a gyomírtók, valamint szélsőséges időjárási viszonyok okozta negatív hatásokat. Napjainkban ezeken túl már egy csomó más dologra is képesek a kutatók, például a fejlődés, növekedés, az anyagcsere befolyásolására. Utóbbiak hihetetlen lehetőségeket rejtenek magukban, forradalmasíthatják az emberiség táplálkozását, ráadásul földrajzilag is teljesen átírhatják a növénytermesztést.

Akkor mitől kell tartani? A legfontosabb dolog, hogy jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy a természet törvényeibe való beleavatkozás később milyen következményekkel járhat. A génmódosítás rossz hatással van a biológiai sokféleségre, nem beszélve egyéb ökológia és genetikai kérdésekről. A génmódosított szervezetek bekerülve a természetes környezetbe fajok tulajdonságait változtathatják meg. Sok szakember szerint e növények elterjedése nem oldaná meg a Föld éhezési problémáit, hiszen most sem a megtermelt mezőgazdasági termékek mennyiségével van baj, hanem az elosztásával. Ráadásul már rég nem csak a növényekről van szó, hanem állatokról is.

Arra sincsenek meggyőző adatok, hogy ezek a termékek hosszabb távon nem károsak az emberi szervezetre.

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.