Génmódosítás – rengeteg előny, még több hátrány
- Dátum: 2013.07.20., 21:39
Sok helyről, gyakran hallani a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatos negatívumokat. Óvnak tőlük minket, míg a másik oldal azt állítja, hogy használatuk rengeteg élelmezési problémát megoldhat a Földön. Akkor mégis mi az igazság?
Az igazság az, hogy a félelem és az óvás egyáltalán nem alaptalan. A genetikailag módosított élelmiszerek (azon termékek minősülnek annak, amelyek genetikailag módosított szervezetet tartalmaznak) számos potenciális veszélyt rejtenek magukban.
A genetikailag módosított növényeket először azért hozták létre, hogy kiköszübüljék a rovarok, a gyomírtók, valamint szélsőséges időjárási viszonyok okozta negatív hatásokat. Napjainkban ezeken túl már egy csomó más dologra is képesek a kutatók, például a fejlődés, növekedés, az anyagcsere befolyásolására. Utóbbiak hihetetlen lehetőségeket rejtenek magukban, forradalmasíthatják az emberiség táplálkozását, ráadásul földrajzilag is teljesen átírhatják a növénytermesztést.
Akkor mitől kell tartani? A legfontosabb dolog, hogy jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy a természet törvényeibe való beleavatkozás később milyen következményekkel járhat. A génmódosítás rossz hatással van a biológiai sokféleségre, nem beszélve egyéb ökológia és genetikai kérdésekről. A génmódosított szervezetek bekerülve a természetes környezetbe fajok tulajdonságait változtathatják meg. Sok szakember szerint e növények elterjedése nem oldaná meg a Föld éhezési problémáit, hiszen most sem a megtermelt mezőgazdasági termékek mennyiségével van baj, hanem az elosztásával. Ráadásul már rég nem csak a növényekről van szó, hanem állatokról is.
Arra sincsenek meggyőző adatok, hogy ezek a termékek hosszabb távon nem károsak az emberi szervezetre.
Fotó:
sxc.hu
Autoimmun betegségek, amiket érdemes ezzel kapcsolatban tudni

Sokféle szempontból hallhatunk az autoimmun betegségekről, melyek könnyen megkeseríthetik a betegek életét. Íme, néhány információ ezzel kapcsolatban.
Praktikák hasi zsír ellen

A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.
Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.
Por és forróság: így védd magad a nyári rendezvényeken

Nyári fesztiválok, szabadtéri koncertek, – a hangulat forró, de sokszor a levegő is az. A felvert por és a tikkasztó hőség együtt komoly próbatételt jelent a szervezet számára, ezért érdemes tudatosan felkészülni. Néhány egyszerű óvintézkedéssel nemcsak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is tehetjük az élményt.
Az ülőmunka csendes veszélyei

A modern életstílus egyik jellemzője, hogy egyre többen töltik a napjuk nagy részét ülve – irodai székekben, autóban, vagy épp a képernyő előtt. Bár az ülés kényelmesnek tűnhet, a hosszan tartó ülőmunka komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Mit okoz a túl sok ülés?