Menü

Energianövelés a nyári hónapokban

  • Dátum: 2013.07.25., 17:40

A közhiedelemmel ellentétben az év legmelegebb időszaka sem mentes a fáradékonyságtól, amelyből tehát nemcsak téli és tavaszi van, hanem nyári is. Tippek a leküzdéséhez.

A nyári fáradékonyság rendszerint gyengeséggel, fejfájással, étvágytalansággal, koncentrálóképesség-csökkenéssel jár.  Ezen tüneteket egyetlen dolog is kiválthatja, de rendszerint több ok kombinációja a ludas.

Induljuk el a legalapvetőbb dologtól, az alvástól. A nyári hónapokban hajlamosak vagyunk a szokásosnál kevesebbet az ágyban tölteni, ennek egyrészt az az oka, hogy hosszabbak a nappalok, másfelől a gyakran beköszöntő nagy hőség sem segít az alvással töltött órák meghosszabbításában. Előbbire csak az az ellenszer, ha jobban odafigyelünk, mikor fekszünk le, utóbbit azonban néhány apró praktikával képesek lehetünk pozitívan befolyásolni. Ilyen például a hálószóba nappali elsötétítése/éjszakai szellőztetése, vagy a lefekvés előtti hidegborogatás.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a helyes táplálkozásról, nyáron az ember hajlamos kevesebbet enni, ugyanakkor ezzel együtt oda kell figyelnie a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre. A szabadság, vagy épp a fokozódó munkatempó felborítja a táplálkozás megszokott rendszerességét, amelyet ha nem is tudunk visszaállítani, muszáj kompenzálni. A folyadékbevitelre megfogalmazott szabályok a nyáron hónapokban még inkább érvényesek: naponta két-három liter tiszta víz fogyasztása ajánlott. A cukros ételeket, italokat érdemes kerülni, ezekből ugyan lehet energiát nyerni, de hatásuk csak rövid ideig tart. A zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak és a hal viszont jó energiaforrások lehetnek, de a húst sem kell teljesen kiiktatni étrendünkből.

Rendszeres sportra, mozgásra ilyenkor kevesebb időnk, energiánk jut, amiben persze az is közrejátszik, hogy egy átlagos nyári nap jelentős része nem alkalmas a szabadtéri edzésre. Némi átszervezéssel azonban kora délelőtt, vagy este megfelelő időpontokat találhatunk energiánk, erőnk növelésére.

Nem utolsósorban bizony néha magunkba kell forduljunk ahhoz, hogy fáradékonyságunkat megszüntessük. A stressz, a szervezet készenléti állapota, ugyanis képes alaposan lefárasztani minket. Ha megtaláljuk és kiiktatjuk (akár néhány egyszerű meditációs gyakorlat segítségével) a lelki gondokat okozó tényezőket, máris sokat léptünk előre.

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.