Menü

Új ismeretek a halálos kórral kapcsolatban

  • Dátum: 2013.07.31., 13:04

Itt volt már az ideje, hogy a kutatók előrukkoljanak valami olyannal, amelynek segítségével valamelyest fel lehet venni a versenyt korunk egyik legpusztítóbb betegségével.

Ha lehet ilyen bután fogalmazni: a rák napjainkban előnyhöz jutott az orvostudománnyal szemben az életért folyó versenyfutásban. A valamilyen rákbetegségben elhunytak száma világszerte folyamatosan nő, Európában az elmúlt évtizedekben másfélszeresére, Magyarországon legalább két és félszeresére duzzadt az amúgy is félelmetesen magas adat.

Az előbbi megfogalmazás pontatlan volt, hiszen elsősorban nem az orvostudománynak (legalábbis nem praktizáló orvosoknak) kell felnőnie a feladathoz, hiszen ennél a betegségnél (is) a megelőzésnek, a megfelelő életmódnak kitüntetett szerepe van. A kutatók munkái viszont fontos részét képezik a rák legyőzéséért folytatott harcnak, a legfrissebb vizsgálatok legalábbis számos érdekes újdonságot derítettek fel.

Ugyan már korábban is pedzegették, de ma már nyíltan ki is mondják: a mozgásszegény életmód rákot okozhat. Aki nem sportol rendszeresen, annál elsősorban a vastagbél, a méhnyak és az emlőrák kialakulásának kockázata növekszik.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás régóta széles körben vádolt, bizonyított rizikófaktor, mostanában viszont kezd képbe kerülni egy harmadik ok is, ami hasonlóan veszélyes, mint az előbbi kettő. Ez nem más, mint az elhízás. A túlsúly a szakemberek szerint kilónként egy százalékkal növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Ez részben meg is magyarázza a halálozási szám növekedését, hiszen a legtöbb ember túlsúlyos és a tendencia e téren is egyre rosszabb. Az elhízás bizonyítottan szerepet kaphat a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a vese- és az emlőrák kialakulásában, és a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja. Sőt, bizonyos kutatások szerint, a máj- és epehólyag rákja szintén a túlsúly miatt következhet be.

Az elhízás, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás kombináció tehát dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás nélkül is veszélyes. Aki viszont betartja az intelmeket, jó eséllyel minimálisra csökkentheti a megbetegedések jelentős részének kockázatát.

Fotó:
sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.