Menü

Ronda és egészséges – az ananász

  • Dátum: 2013.08.02., 16:27

Fura növényt hoztak haza Európába annak idején Amerika felfedezői. Az újdonság először is nagyon csúnya volt, másodszor érdekes íz világgal ismertette meg az öreg kontinens lakóit.

Mi sem természetesebb, hogy a Dél- és Közép-Amerikából származó ananász a tehetősek kiváltsága volt az Európába kerülés utáni évszázadokban. Az egyszikűek osztályába, a perjevirágúak rendjébe és a broméliafélék családjába tartozó növény népszerűségét nem ki részben annak köszönhette, hogy mai szófordulattal élve a hódítók szemében csúnya volt és finom. Kívülről nem volt túl bizalomgerjesztő, a gyümölcs húsának különleges, keserű-édes íze azonban gyorsan meghódította az arisztokrata szíveket.

Az ananász hazájában, Amerikában persze ekkor már jól ismerték a növényt, sőt termesztették is azt. Európában ez nem volt ilyen egyszerű, bár az ananász viszonylag jól bírja a szélsőségesebb körülményeket is, európai termesztéséhez komolyabb botanikus szaktudásra, illetve melegházra volt szükség. A 17-18. századra aztán már a világ számos részét meghódította a növény, amely Magyarországon is megjelent.

Az ananász a gyógyászatban és az egészséges életmódban is komoly tekintélyt vívott ki magának. Diéták kedvelt eszköze, amely többek között gazdag vitaminokban és jelentős a kalcium, kálium, vas és magnéziumtartalma. Immunrendszer erősítő, serkenti az anyagcserét, jó hatással van a vízháztartásra és az emésztésre. Persze nem mellékes a kiemelkedő kulináris szerepe sem.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.