Hűsítő és egészséges
- Dátum: 2013.08.04., 10:19
A görögdinnye legkiválóbb antioxidánsok egyike, ezért rendszeres fogyasztása megvéd az ízületi gyulladásoktól, a szívrohamtól és a daganatos betegségektől is.
A görögdinnye az immunrendszer egyik legjobb barátja, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és jelentős a B, C vitamin tartalma is, így egy szelet elfogyasztásával meg is oldhatjuk a napi szükségletet ezekből.
Zsírt egyáltalán nem tartalmaz, a 90 százaléka víz, rendszeres fogyasztásával a hasi testzsír ellen is felvehetjük a harcot.
Pozitívan befolyásolja az emésztésünket, a vesére, májra egyaránt j hatással van, főleg azért, mert magas a vas, a cink és a magnézium tartalma.
Rengeteg antioxidánst tartalmaz, így megóv minket a szívrohamtól, a daganattól, az ízületi gyulladástól, sőt az időskori vakság egyik legjobb ellenszere.
A Magyar Távirati Iroda péntek este adott hírt arról, hogy hazánkban már 5650 hektáron termelnek dinnyét, amely azt eredményezi, hogy a görögdinnye a magyar mezőgazdaság egyik húzóága lett. Az ágazat mintegy 25 ezer embert foglalkoztat, közvetlen termeléssel pedig 10-12 ezren foglalkoznak.
Érdekesség, hogy az ország egyik, dinnye termelésben meghatározott vidékén, a medgyesegyházi termőtájon naponta 100-500 kamiont raknak meg dinnyével. Jelenleg egyébként a dinnye szezon a közepénél tart és a magyar gyümölcs kiváló minőségét jelzi, hogy a cukortartalma meghaladja a tíz százalékot is.
Akinek kiskertje van, az is megpróbálkozhat a dinnye termesztéssel, ehhez a legjobb, ha palántázik, de magról is érdemes belevágni. Fontos, hogy szélvédett, napos helyre ültessük a dinnyét, s rendszeresen locsoljuk. Azt is érdemes még tudni, hogy a legjobb olyan helyen nevelni, ahol legalább nyolc-tíz éve nem ültettek ilyen gyümölcsöt, vagy alkalmazzunk vetésforgót. Amikor már a dinnye szára száraz, akkor biztosan érett és édes. Eszerint az üzletekben is válogathatunk.
Fotó:
pixabay.com
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.