Menü

Új szabadidős őrület: futballgolf!

  • Dátum: 2013.08.08., 16:45

A futballgolf egy olyan extrém sport, ahol a világ legnépszerűbb sportágát, a focit ötvözik a golffal. Érdekes elgondolás, ráadásul négy éve már hazánkban is űzhető sportág.

A futballgolf lényege végigvezetni egy focilabdát egy golfpályára emlékeztető terepen. Itt vagy nagyobb lyukakat, vagy kapukat alakítottak ki, helyeztek el, ahova a játékosnak minél kevesebb rúgással, labdaérintéssel kell eljuttatnia a játékszert.

Minden futballgolfpálya egyedi, nincs két egyforma a világon. Arra vonatkozóan egyáltalán nincsenek szabályok, milyennek kell lennie egy ilyen pályának, ezért mindenki olyat épít, amilyet szeretne, amihez kedve. Épp ezért izgalmas és a változatos ez a sport.

Ami viszont biztos, hogy a pályák többsége 9, vagy 18 lyukú, s itt is megtalálhatóak elütő helyek (teeing grund), illetve homok és egyéb akadályok, valamint a lyukak körüli füves területek. Az elütőhelytől a lyukig általában 50-250 méter a távolság.

A pontokat a rúgások és a büntetések összege adja meg. Értelemszerűen az nyer, akinek a legkevesebb pontja van. A játékot ötös labdával játsszák,
A futballgolfban alapvetően kétféle játékot különböztetnek meg - a stroke play lényege a játékosok összehasonlítása, a lényeg, hogy végigérjenek a pályán. A match play során pedig konkrét ellenfelet kell legyőzni minél ügyesebben.

Európában közel negyven futballgolfpályát tartanak nyilván, de a sportág őshazájában, Hollandiában építették a legtöbbet. Ez a sport mindenki számára ajánlott, gyerekek és felnőttek egyaránt űzhetik.

Hazánkban Újlengyelben építették az első futballgolf pályát még 2009-ben és ugyanebben az esztendőben megalakult az Első Magyar Fottgolf Egyesület is. További érdekesség még, hogy a sportág első világbajnoka magyar, Lengyel Béla személyében.

Fotó:
www.futballgolf.hu

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!