Menü

A váci Fehérek templomának múmiáiról nyílik kiállítás Szegeden

  • Dátum: 2013.08.14., 13:59

A váci Fehérek templomának több száz éves múmiáit bemutató kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban csütörtökön - közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

Egy felújításkor, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra a titkos kriptára, amely az 1674 és 1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A plafonig halmozott, egymásra pakolt koporsókban természetesen úton mumifikálódtak az elhunytak: a folyamatot a különleges mikroklíma és a temetés módja tette lehetővé. A holtakat faforgáccsal bélelt koporsókba helyezték, amely felszívta a testnedveket, így a természetes bomlás helyett mumifikálódás zajlott le.

A megtalált 265 múmia közül 166-ot azonosítottak, míg 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A Magyar Természettudományi Múzeum különböző természettudományos vizsgálatokat végzett a múmiákon, így kiderült, hogy az elhunytak többsége tuberkulózisban szenvedett.

A kiállításon tizenegy múmiát mutatnak be: titokzatos sorsokra, rejtélyes történetekre derít fényt a tárlat különböző audiovizuális eszközök segítségével. A december 15-ig tartó kiállítás látogatói az elhunytak sorsa mellett megismerkedhetnek azokkal a természeti folyamatokkal, amelyek a váci múmiák kialakulásához vezettek, de fény derül arra is, hogy különböző korokban és társadalmakban miért és miként mumifikálták az elhunytak holttestét.

A Fekete ház földszinti kiállítótereinek ablakait a szakemberek befalazták, hogy igazi sejtelmes, kriptát idéző hangulat fogadhassa a látogatókat. A múmiáknak állandó, 18-22 fok közötti hőmérsékletre és 50 százalék körüli páratartalomra van szükségük.

Forrás, fotó:
MTI

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármit?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.