Menü

Szilvafa örökbefogadás a Békési Pálinka szilváskertjében

  • Dátum: 2013.08.20., 12:07

Mától bárki örökbe fogadhat egy szilvafát a Békési Pálinka szilváskertjéből, ahol 1869 darab veres szilvafa közül lehet kiválasztani a legkedvesebbet: öregebbet vagy fiatalabbat. A fa terméséről az örökbefogadó maga rendelkezik: pálinkát főzethet vagy lekvárt készíthet belőle. A lehetőségek tárháza végtelen. Elsőként Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára fogadta örökbe az első számú, sorszámozott fát.

Elkezdődött a híres békési veres szilva szüret az eredetvédett Békési Szilvapálinka alapját képező szilvából. A Pálinkaház 27 hektáros szilváskertjében rázógépekkel és kézi erővel történik a betakarítás, amelyet aztán a Békési Pálinkafőzdébe szállítanak, hogy pálinkát készítsenek belőle.

Az idei év nemcsak a bő termés miatt kivételes, hanem a Békési Pálinkaház által meghirdetett örökbefogadási program miatt is. Békési Zoltán, a pálinkafőzde tulajdonosa az országban egyedülálló lehetőséget teremtett: mától bárki örökbe fogadhat egy szilvafát, amelyről maga gondoskodhat.

„Az örökbefogadás lehetősége bárki számára fönnáll. Aki nevére vesz egy szilvafát, annak terméséről saját maga rendelkezik.  A szilvából pedig pálinkát főzethet nálunk, vagy egy részét otthon befőzheti.  A termésalakulásról, a szüret idejéről a gazdákat folyamatosan hírlevélben tájékoztatjuk”– mesélte Békési Zoltán, a Békési Pálinkafőzde tulajdonosa.

A szilváskert sorszámozott szilvafáinak első darabját a Békési Szilvapálinka Ünnep tiszteletbeli vendége, Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára fogadta örökbe, aki az idei termésből pálinkát főzet magának a Békési Pálinkafőzdében.

Forrás:
redlemon.hu

Fotó:
pixabay.com

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármit?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.