Menü

Hatvanéves Magyarország egyik legnépszerűbb csokija

  • Dátum: 2013.08.22., 11:56

A Népstadion átadására készült el 1953. augusztus 20-án, csomagolásának jellegzetes zöld színét a Ferencvárosból hozta magával. A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle, és idén augusztus 24-én a Fogaskerekűn ünnepli 60. születésnapját Magyarország egyik legnépszerűbb csokija, a Sport szelet.

A rendhagyó születésnapon egy Sport-színekbe öltözött ingyenes különjárat szállítja óránként a kirándulókat. Délelőtt 11 órakor különleges kihívásra kerül sor: a városmajori állomás spinning gépein lehet versenyt tekerni a Fogaskerekűvel, valamint néhány Sport-riksa szállítja majd a kiránduló gyerekeket a Gyermekvasúthoz. A program végén a Széchenyi hegyi megállónál az ünneplők együtt gyújtják meg az óriási csokoládészeletet mintázó torta gyertyáit - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A szeletre a 70-es évek végére már akkora volt a kereslet, hogy a gyártóegységek vezetői is részt vettek a termelésben, a harmadik műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A szeletet kezdettől fogva jellegzetes kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, amely nem tapadt rá a csokoládéra.

 Receptúrájában is különleges volt a csokoládé; gyártásához tejszín fondant-t használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét. A csokoládés massza nem kakaóporból, hanem kakaópogácsából - a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével, magasabb kakaóvaj tartalommal - készült, ízét a rumaroma határozta meg.

A 90-es évek végén megszülettek az XXL-verziók, tejcsokoládéval, karamellel, mogyoróval, sőt, 2005-ben a szelet jégkrémváltozata is forgalomba került. A magyar fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.

Forrás:
MTI

Fotó:
infokarcag.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?