Menü

Hatvanéves Magyarország egyik legnépszerűbb csokija

  • Dátum: 2013.08.22., 11:56

A Népstadion átadására készült el 1953. augusztus 20-án, csomagolásának jellegzetes zöld színét a Ferencvárosból hozta magával. A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle, és idén augusztus 24-én a Fogaskerekűn ünnepli 60. születésnapját Magyarország egyik legnépszerűbb csokija, a Sport szelet.

A rendhagyó születésnapon egy Sport-színekbe öltözött ingyenes különjárat szállítja óránként a kirándulókat. Délelőtt 11 órakor különleges kihívásra kerül sor: a városmajori állomás spinning gépein lehet versenyt tekerni a Fogaskerekűvel, valamint néhány Sport-riksa szállítja majd a kiránduló gyerekeket a Gyermekvasúthoz. A program végén a Széchenyi hegyi megállónál az ünneplők együtt gyújtják meg az óriási csokoládészeletet mintázó torta gyertyáit - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A szeletre a 70-es évek végére már akkora volt a kereslet, hogy a gyártóegységek vezetői is részt vettek a termelésben, a harmadik műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A szeletet kezdettől fogva jellegzetes kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, amely nem tapadt rá a csokoládéra.

 Receptúrájában is különleges volt a csokoládé; gyártásához tejszín fondant-t használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét. A csokoládés massza nem kakaóporból, hanem kakaópogácsából - a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével, magasabb kakaóvaj tartalommal - készült, ízét a rumaroma határozta meg.

A 90-es évek végén megszülettek az XXL-verziók, tejcsokoládéval, karamellel, mogyoróval, sőt, 2005-ben a szelet jégkrémváltozata is forgalomba került. A magyar fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.

Forrás:
MTI

Fotó:
infokarcag.hu

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.