Mit együnk, ha edzünk?
- Dátum: 2013.09.02., 14:24
A válasz egyértelmű, ha profi, félprofi sportolók vagyunk, esetleg hosszú évek óta mozgunk rendszeresen. Ugyanakkor korántsem az, ha csak most csöppentünk bele a fejlett testkultúra világába.
Szokták mondani, az első és a legfontosabb az elhatározás. Azaz, ha elindultunk az úton, akkor már jön minden magától, ami részben igaz. Az biztos, hogy azoknak talán könnyebb, akik a gondolkodásváltást nem a sporttal, hanem egyéb élettani váltással, például táplálkozásuk megreformálásával kezdik el.
Ők már úgy húzzák fel a futócipőt, ülnek biciklire, vagy járnak konditerembe, hogy szervezetük többé-kevésbé megfelelő állapotban van. Persze a teljesítmény fokozása náluk is igényel némi korrekciót.
Nézzük, hogy a rendszeresen sportolóknak, mire érdemes odafigyelniük! Először is a megfelelő folyadékpótlás mellett a szénhidrátbevitelre, amelyet legegyszerűbben tészták, burgonyák, vagy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával oldhatunk meg. A szintén szükséges fehérjét húsokból, tojásokból nyerhetünk, előbbinél érdemes előnyben részesíteni a csirke, vagy a marhahúst. Itt jönnek képbe a halak, amely a hazai táplálkozási gyakorlatból gyakran teljesen hiányoznak, pedig a fehérje mellett nagyon fontos az omega3 zsírsav tartalmuk is.
A gyümölcsök közül a banán remek energiapótló, és nem szabad megfeledkezni a zöldségekről, és csonthéjasokról sem.
Az étkezéseknél érdemes odafigyelni a vitaminbevitelre (például: kalcium, magnézium, vas), és ha komolyabb teljesítményre vágyunk, speciálisan sportolóknak készült táplálék kiegészítőket is beszerezhetünk. Ami a beosztást illeti, természetesen fontos a rendszeresség, valamint a napi többszöri (akár négy-öt alkalom) étkezés.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?