Menü

Amikor minden mozdulat fáj…

Az ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, és más reumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek. Nemcsak a kor előre haladásával jelentkező problémák, az életmód is rányomja bélyegét ízületeink állapotára. Jó hír azonban, hogy mind kezelés, mind megelőzés tekintetében vannak egyszerűen kivitelezhető módszerek.

Sokszor az ízületi fájdalmakat az időjárás változásával is szoros összefüggésbe hozzák. Ez a feltételezett kapcsolat valóban megfigyelhető, alapvetően kétféle módon. Egyrészről évszaktól függetlenül, az időjárás-, légnyomásváltozással valóban bekövetkezhet egy ízületi fájdalom, főleg ha korábbi betegség, alap probléma elve érzékennyé teszi. Másrészről pedig az őszi és téli lehűlés, vagyis maga a hideg is negatív hatással lehet ízületeinkre. Ilyenkor ugyanis összeszűkülnek az erek, összehúzódnak az izmok, ez a merevebb állapot is okozhat fájdalmat.

Nemcsak az időjárás különböző hatásai szerint különíthetünk el ízületi fájdalmakat. Hirtelen fájdalom léphet fel, például túlterhelés következtében, vagy rossz sportolási technika miatt. Az ízületi gyulladásoknak pedig általában kopásos alapja van.

Régen, ha például valakinek fájt a térde, vagy valamelyik ízülete kifejezetten csak a pihentetést javasolták megoldásként. Általános tanács volt, hogy kímélni kell és kerülni a túlterhelést. Ezzel szemben ma már gyógymódként a mozgatást tanácsolják a szakemberek. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy mozgatás hatására természetes gyulladáscsökkentő anyag termelődik a szervezetben.

Megelőzésnek három alappillérét érdemes kiemelni. A testsúly kontroll, lehet, hogy közhelyesen hangzik, de kikerülhetetlen. Az elhízás az ízületeink rohamos leromlását eredményezheti, hiszen folyamatos túlterhelést okoz. Ezenkívül, a szakemberek porcépítők szedését is javasolják akár már fiatalabb korban is (évente egy 3 hónapos kúra hatásos lehet). És mivel az izomzat erőssége is alapvetően befolyásolja ízületeinket, így izmaink erősítése, mozgatása is fontos lépés a megelőzésben.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?