Menü

Bizarr kinézetű egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról

  • Dátum: 2013.09.24., 19:32

Egzotikus helyekre nem csak a táj, vagy a kultúra miatt utazunk, a helyi zöldségek, gyümölcsök éppoly érdekesek lehetnek. Elsőnek valószínűleg valami furcsa szörnyszülöttnek nézzük majd őket, valójában azonban messzi tájak különleges finomságairól van szó, melyek minden fenntartásunk ellenére fogyaszthatóak! Ha eddig csak almával, meg körtével találkoztál, a most következőkben segítünk, hogy felismerd a távoli földrészek népszerű kuriózumait!

Rambután, a szappanfák termése
A maláj szigetvilág édes finomsága könnyedén összekeverhető a licsi gyümölccsel, húsát ugyanúgy vörös, bőrszerű tüskék borítják. Ez az egyik leghíresebb gyümölcs Délkelet-Ázsiában, húsa édes és lédús, gyakran megtalálható konzerv vagy dzsem formájában. Nyersen fogyasztják gyümölcsként, vagy gyümölcssalátaként is, felmelegítve kínai ételekhez, esetleg bólé készítéséhez is tökéletesen megfelel. A rambután a szappanfafélék családjába tartozik, melynek érdekessége, hogy ezen családba tartozók magjából szappant készítenek.

Kumquat, a sokoldalú gyümölcs
A kumquat Kínából származik, narancsszerű megjelenése van, nem véletlenül, hiszen a citrusfélék családjába tartozik. Gyakran használják fel lekvárokhoz, zselékhez, és egyes alkoholos italokhoz. A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát, hogy enyhítsék a torokfájásos panaszokat. Világos narancsszínű héja, és narancsszínű húsa van. A gyümölcsöt héjával együtt fogyasztják, kesernyés, édeskés íze miatt egészen különleges.

Garcinia cambogia, a fogyókúra megmentője
Ez az Indonéziában őshonos gyümölcs leginkább egy kis tökre hasonlít, majomgyümölcsként, és istenek eledeleként is emlegetik, főként zöld és halványsárga színekben pompázik. Manapság jelentős közfigyelemnek örvend a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A Garcinia amellett, hogy hatékony a zsírégetésben, az elfogyasztott szénhidrátok zsírrá alakulását is gátolja. Legendás képessége abban áll, hogy segítségével módosítható a szervezet zsír és szénhidrát felhasználása, így méltán nevezik a fogyókúrák megmentőjének is.

Buddha keze, a polipszerű citrom
Citrom csápokkal? Igen, létezik, ez az úgy nevezett Buddha keze gyümölcs, mely a citrusfélék családjába tartozik, húsa fehér, savanyú. Nagyon intenzív citrus illattal bír, ezért sokszor használják helységek illatosítására. Gyakran készítenek belőle likőröket, azonban önmagában ritkán fogyasztják savanyú íze miatt. Formája igencsak hasonlít az imádkozó Buddha kezeire, ezért többször találkozhatsz vele buddhista kolostorok kertjeiben.

Forrás:
www.eharmonia.hu

Fotó:
wikimédia

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.