Menü

Sokoldalú almaecet

Az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb ecet almából készül. Már ie. ötezer évvel is használták és szerették az almaecetet, sőt az ősi Egyiptom és Japán egyik kedvence volt. Számtalan jótékony hatással bír, de nemcsak önmagában, vízben oldva, vagy salátaöntetekhez, más ételekhez adagolhatjuk, hanem akár fogfehérítőnek, zsíroldónak, bolhairtónak, vagy biopermetnek is használhatjuk.

A régi mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Nos, ez a belőle készült almaecetre is vonatkozik. Ez ugyanis nemcsak távol tartja a kórokozókat és baktériumokat, hanem a szervezetbe bekerülve el is pusztítja azokat.

Az almaecet igen gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban, pektinben és antioxidánsokban. Különösen sok magnéziumot tartalmaz. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóan fertőtlenít és méregtelenít. Ezért aztán a kisállat tulajdonosok is előszeretettel használják, hiszen a kutyák, macskák bélférgeit elpusztítja, de remek bolhairtó is. A házi kedvencek vizébe kevernek egy evőkanálnyi adagot, s ezt kúraszerűen ismétlik egy hónapon keresztül. A hatása önmagáért beszél.

Az almaecet nagyszerű lúgosító, méregtelenítő szer, ami csökkenti az étvágyat, ugyanakkor lebontja a zsírsejteket, így aztán jó fogyókúrás szer is.

Az almaecet fogyasztása során felélénkülünk, javul a sejtek légzése, a vas beépülése a szervezetben, felgyorsul az anyagcserénk és az emésztésünk is. Ezeknek köszönhetően javul a teljesítő képességünk, mind fizikálisan, mind mentálisan.

Tisztítja a bőrt, ezért pattanások, miteszerek ellen is használhatjuk. Hajmosás után egy kis almaecet segít megőrizni a haj fényességét, ragyogását. Kitűnő fogfehérítő, mindemellett torokfájáskor, influenzakor is alkalmazhatjuk a gyorsabb gyógyulás érdekében. Csökkenti az ízületi gyulladást, a koleszterin szintet és a vérnyomást, de candida ellen is jó. Felfúvódás, hasmenés, székrekedés ellen is hatékony szer.

Mosáshoz adagolva lágyítja a ruháinkat, de zsíroldó hatása miatt tisztábbakká is varázsolja azokat. A vágott virágok vizéhez adagolva a növények tovább maradnak frissek. A szobanövények és a balkonnövények is szépen fejlődnek tőle. A házi kiskertekben is alkalmazhatjuk, locsoláskor, mert távol tartja a csigákat és az egyéb kártevőket is.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!