Menü

Sokoldalú almaecet

Az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb ecet almából készül. Már ie. ötezer évvel is használták és szerették az almaecetet, sőt az ősi Egyiptom és Japán egyik kedvence volt. Számtalan jótékony hatással bír, de nemcsak önmagában, vízben oldva, vagy salátaöntetekhez, más ételekhez adagolhatjuk, hanem akár fogfehérítőnek, zsíroldónak, bolhairtónak, vagy biopermetnek is használhatjuk.

A régi mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Nos, ez a belőle készült almaecetre is vonatkozik. Ez ugyanis nemcsak távol tartja a kórokozókat és baktériumokat, hanem a szervezetbe bekerülve el is pusztítja azokat.

Az almaecet igen gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban, pektinben és antioxidánsokban. Különösen sok magnéziumot tartalmaz. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóan fertőtlenít és méregtelenít. Ezért aztán a kisállat tulajdonosok is előszeretettel használják, hiszen a kutyák, macskák bélférgeit elpusztítja, de remek bolhairtó is. A házi kedvencek vizébe kevernek egy evőkanálnyi adagot, s ezt kúraszerűen ismétlik egy hónapon keresztül. A hatása önmagáért beszél.

Az almaecet nagyszerű lúgosító, méregtelenítő szer, ami csökkenti az étvágyat, ugyanakkor lebontja a zsírsejteket, így aztán jó fogyókúrás szer is.

Az almaecet fogyasztása során felélénkülünk, javul a sejtek légzése, a vas beépülése a szervezetben, felgyorsul az anyagcserénk és az emésztésünk is. Ezeknek köszönhetően javul a teljesítő képességünk, mind fizikálisan, mind mentálisan.

Tisztítja a bőrt, ezért pattanások, miteszerek ellen is használhatjuk. Hajmosás után egy kis almaecet segít megőrizni a haj fényességét, ragyogását. Kitűnő fogfehérítő, mindemellett torokfájáskor, influenzakor is alkalmazhatjuk a gyorsabb gyógyulás érdekében. Csökkenti az ízületi gyulladást, a koleszterin szintet és a vérnyomást, de candida ellen is jó. Felfúvódás, hasmenés, székrekedés ellen is hatékony szer.

Mosáshoz adagolva lágyítja a ruháinkat, de zsíroldó hatása miatt tisztábbakká is varázsolja azokat. A vágott virágok vizéhez adagolva a növények tovább maradnak frissek. A szobanövények és a balkonnövények is szépen fejlődnek tőle. A házi kiskertekben is alkalmazhatjuk, locsoláskor, mert távol tartja a csigákat és az egyéb kártevőket is.

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.