Sokoldalú almaecet
- Dátum: 2013.09.29., 19:55
- almaecet, biopermet, emésztési problémák, fogfehérítő, lúgosító szer, méregtelenítő, természetes baktériumölő
Az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb ecet almából készül. Már ie. ötezer évvel is használták és szerették az almaecetet, sőt az ősi Egyiptom és Japán egyik kedvence volt. Számtalan jótékony hatással bír, de nemcsak önmagában, vízben oldva, vagy salátaöntetekhez, más ételekhez adagolhatjuk, hanem akár fogfehérítőnek, zsíroldónak, bolhairtónak, vagy biopermetnek is használhatjuk.
A régi mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Nos, ez a belőle készült almaecetre is vonatkozik. Ez ugyanis nemcsak távol tartja a kórokozókat és baktériumokat, hanem a szervezetbe bekerülve el is pusztítja azokat.
Az almaecet igen gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban, pektinben és antioxidánsokban. Különösen sok magnéziumot tartalmaz. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóan fertőtlenít és méregtelenít. Ezért aztán a kisállat tulajdonosok is előszeretettel használják, hiszen a kutyák, macskák bélférgeit elpusztítja, de remek bolhairtó is. A házi kedvencek vizébe kevernek egy evőkanálnyi adagot, s ezt kúraszerűen ismétlik egy hónapon keresztül. A hatása önmagáért beszél.
Az almaecet nagyszerű lúgosító, méregtelenítő szer, ami csökkenti az étvágyat, ugyanakkor lebontja a zsírsejteket, így aztán jó fogyókúrás szer is.
Az almaecet fogyasztása során felélénkülünk, javul a sejtek légzése, a vas beépülése a szervezetben, felgyorsul az anyagcserénk és az emésztésünk is. Ezeknek köszönhetően javul a teljesítő képességünk, mind fizikálisan, mind mentálisan.
Tisztítja a bőrt, ezért pattanások, miteszerek ellen is használhatjuk. Hajmosás után egy kis almaecet segít megőrizni a haj fényességét, ragyogását. Kitűnő fogfehérítő, mindemellett torokfájáskor, influenzakor is alkalmazhatjuk a gyorsabb gyógyulás érdekében. Csökkenti az ízületi gyulladást, a koleszterin szintet és a vérnyomást, de candida ellen is jó. Felfúvódás, hasmenés, székrekedés ellen is hatékony szer.
Mosáshoz adagolva lágyítja a ruháinkat, de zsíroldó hatása miatt tisztábbakká is varázsolja azokat. A vágott virágok vizéhez adagolva a növények tovább maradnak frissek. A szobanövények és a balkonnövények is szépen fejlődnek tőle. A házi kiskertekben is alkalmazhatjuk, locsoláskor, mert távol tartja a csigákat és az egyéb kártevőket is.
Fotó:
pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.