Menü

Emberi fogyasztásra alkalmatlan?

Az elmúlt napokban felröppent a hír, miszerint a világhírű séf, Jamie Oliver bebizonyította, hogy a McDonald’s gyorsétterem lánc által kínált hamburgerek húspogácsái emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A baj csupán annyi, ez a hír félig sem igaz.

A cikk szerint a kitűnő szakács és műsorvezető még azt is elérte, hogy a „Meki” eztán megváltoztassa a húspogácsa receptjét. Állítólag a gyorsétterem hálózat a húskészítményeket ammónium-hidroxidos oldattal fertőtlenítette, s csupán a hús olyan részeit használta fel, amelyek gyakorlatilag ehetetlenek (porc, inak, zsírcafatok stb.).

Nos, ami valóban igaz, az az, hogy a világ egyes részein, például Észak-Amerikában tényleg használtak ammónium-hidroxidot, de ezt, mivel káros az emberi szervezetre, betiltották még tavaly. Ráadásul ezt a fertőtlenítést, sem Európában, sem Ázsiában, sem Dél-Amerikában, vagy Afrikában nem alkalmazták.

Tudni kell még, hogy a magyar netezők körében elhíresült cikk egy 2012-es írás, amely itt jelent meg először mindenféle komoly hivatkozást nélkülözve és bizony később erről le is rántották a leplet, bebizonyítva, hogy kitaláció az egész.

Az is igaz, hogy Jamie igen látványos videóban mutatja be, szerinte miként készül a Mekis hamburger hús. Megtekintve ezt a videót, valóban nem túl étvágygerjesztő, amint egy nagy adag rózsaszín masszát húspogácsává varázsol. A kitűnő séf szerint a csirke falatkák is hasonló szemétből készülnek, mint a marha húspogácsák. Meglehetősen riasztó ez is, főleg annak ismeretében, hogy ez a gyerekek nagy kedvence.

Az ammónium-hidroxid, magyarul szalmiákszesz egyébként az Európai Unióban is engedélyezett adalékanyag, savanyúságot szabályozó anyag. A jele: E527. Sokféle élelmiszerben használják, mint például péksüteményekbe, vagy a tojásból készült ételekbe.

Azt mindenki maga dönti el, hogy szereti-e a gyorséttermi kaját, vagy sem. Az kétségtelen, hogy bizony hizlal és a fene se érti, miért kell a hagyományos sült krumpliba tizenhét féle összetevőt használni. Nyilván az egészségtudatos emberek nem járnak egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán McDonaldsba. Viszont, aki meg jár, az meg hadd döntse el maga, mit szeretne megenni. Egy biztos, az emberek többsége, ha látná a rózsaszín masszáról készült képeket, felvételeket, soha többé be nem tenné a lábát arra a helyre, ahol felmerülhet a gyanú, hogy ebből készül az étele.

Forrás:
divany.hu

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!