Emberi fogyasztásra alkalmatlan?
- Dátum: 2013.10.29., 15:41
- ammónium-hidroxid, Jamie Oliver, Jamie Oliver és a McDonald’s, McDonald’s, szalmiákszesszel fertőtlenítettek
Az elmúlt napokban felröppent a hír, miszerint a világhírű séf, Jamie Oliver bebizonyította, hogy a McDonald’s gyorsétterem lánc által kínált hamburgerek húspogácsái emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A baj csupán annyi, ez a hír félig sem igaz.
A cikk szerint a kitűnő szakács és műsorvezető még azt is elérte, hogy a „Meki” eztán megváltoztassa a húspogácsa receptjét. Állítólag a gyorsétterem hálózat a húskészítményeket ammónium-hidroxidos oldattal fertőtlenítette, s csupán a hús olyan részeit használta fel, amelyek gyakorlatilag ehetetlenek (porc, inak, zsírcafatok stb.).
Nos, ami valóban igaz, az az, hogy a világ egyes részein, például Észak-Amerikában tényleg használtak ammónium-hidroxidot, de ezt, mivel káros az emberi szervezetre, betiltották még tavaly. Ráadásul ezt a fertőtlenítést, sem Európában, sem Ázsiában, sem Dél-Amerikában, vagy Afrikában nem alkalmazták.
Tudni kell még, hogy a magyar netezők körében elhíresült cikk egy 2012-es írás, amely itt jelent meg először mindenféle komoly hivatkozást nélkülözve és bizony később erről le is rántották a leplet, bebizonyítva, hogy kitaláció az egész.
Az is igaz, hogy Jamie igen látványos videóban mutatja be, szerinte miként készül a Mekis hamburger hús. Megtekintve ezt a videót, valóban nem túl étvágygerjesztő, amint egy nagy adag rózsaszín masszát húspogácsává varázsol. A kitűnő séf szerint a csirke falatkák is hasonló szemétből készülnek, mint a marha húspogácsák. Meglehetősen riasztó ez is, főleg annak ismeretében, hogy ez a gyerekek nagy kedvence.
Az ammónium-hidroxid, magyarul szalmiákszesz egyébként az Európai Unióban is engedélyezett adalékanyag, savanyúságot szabályozó anyag. A jele: E527. Sokféle élelmiszerben használják, mint például péksüteményekbe, vagy a tojásból készült ételekbe.
Azt mindenki maga dönti el, hogy szereti-e a gyorséttermi kaját, vagy sem. Az kétségtelen, hogy bizony hizlal és a fene se érti, miért kell a hagyományos sült krumpliba tizenhét féle összetevőt használni. Nyilván az egészségtudatos emberek nem járnak egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán McDonaldsba. Viszont, aki meg jár, az meg hadd döntse el maga, mit szeretne megenni. Egy biztos, az emberek többsége, ha látná a rózsaszín masszáról készült képeket, felvételeket, soha többé be nem tenné a lábát arra a helyre, ahol felmerülhet a gyanú, hogy ebből készül az étele.
Forrás:
divany.hu
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.