Fűben, fában
- Dátum: 2013.10.29., 09:58
- emésztő szervek erősítése, fűtő ételek, idény gyümölcsök hatása, idény zöldségek hatása, légzőrendszer erősítése
Abban van a legtöbb gyógyerő, ami a környezetünkben terem –ezt Bereginé Simon Ágnes, egészség tanácsadó mondta.
Október végére megmutatta magát az ősz. Gyönyörű színesbe öltözött a természet, a napsütés pedig még szebbé tesz mindent. Itt a szüret, a betakarítás ideje, ami nemcsak a mezőgazdaságra, hanem egészségünkre vonatkozóan is igaz. Most mutatkozik meg, mit tehetünk egész évben magunkért.
Ha a hideg idő beállta megfázással, náthával, egyéb kellemetlenségekkel társul, azt jelenti, van még mit tennünk. Szerencsénkre a Teremtő gondoskodott arról, hogy ebben az évszakban találjunk, sok gyógyírt van mindenre.
- Az őszről mindenkinek a szüret, a szőlő, szilva, dió, körte, alma jut eszébe. Együnk belőlük bőven. A sok gyümölcs (főleg a gyengébb emésztésűeknél) okozhat puffadást, savasodást, amit fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal enyhíthetünk. Ezek a fűszerek kis mennyiségben melegítő, bél- és veseerősítő szernek minősülnek. Zöldségfélék közül egyelőre a kevésbé télállóakat részesítsük előnyben. Érdemes ezeket enyhén párolni, a könnyebb emészthetőség miatt. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulásáért vajjal, kacsa- vagy libazsírral, olajjal, dióval fogyasszuk - hangsúlyozta szakértőnk.
Elmondta még, a gombáknak is most van a szezonja. Kiválóan tisztítanak (rókagomba, vargánya, őzlábgomba). A friss vaj, túró spenóttal, fokhagymával nagyon jót tesz a májnak, a kefír és a natúr joghurt a beleknek. Kevesebb a napfény, igazi szupertáplálék még a tojás. Erre is vonatkozik az aranyszabály: mindenből mértékkel!
Hideg időben igazi „fűtőanyag” egy csésze bodza, hársfa, vagy áztatott csipkebogyóból készített tea, a bogyót is megehetjük, ha tiszta helyről származik.
- Tartsuk észben, hogy egyféle gyógyteát maximum 21 napig igyunk, utána feltétlenül váltsunk. Ez alól kivétel a csipketea. Probléma esetén legjobb, ha személyre szabott teakeveréket iszunk. A napjainkban divatos zöldtea pedig maradjon a nyári hónapokra enyhén hűtő hatása miatt.
A lehűlést az izületek is megérzik. Védelmükre szolgál a mozgás, sok folyadék, a feketenadálytő krém. A fájdalmakat a kurkuma és a káposztapakolás enyhíti. Ilyenkor a káposzta leveleit sodrófával megpuhítjuk és a fájós részre téve jól befóliázzuk.
- Ebben az évszakban főképp a légutakat és a bélrendszert tudjuk a hatékonyan erősíteni:
A légzőrendszert és az immunrendszert erősítik a hagymafélék, (fokhagyma), csipkebogyó, gyümölcsök, cékla, méhtermékek, torma, hársfa, bodza. A belekre, az emésztő szervünkre együnk körtét, őszibarackot, teljes kiőrlésű pékárukat, fahéjat, probiotikus tejtermékeket - tanácsolta Bereginé Simon Ágnes.
Azt is kifejtette, az iskolások számára is könnyebb a tanulás, ha megfelelő táplálékot fogyasztanak, például az agyműködést segítik az omega zsírsavak - a halolaj, a zab, a dió, a baba, a csicseri borsó, a lencse, a spenót, a rizs, a búzacsíra, a tojás.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.