Gránátalma: igazi egészségbomba
- Dátum: 2013.11.04., 19:13
Egyre többet hallunk róla, mégis még viszonylag kevesen próbálták. A különleges gyümölcs magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Íze – érettségtől függően – olykor a cseresznyére, máskor az áfonyára emlékeztet. Gyönyörű virága a szemet gyönyörködteti, apró magjai és a leve a szervezetet kényeztetik. Íme a legfontosabb tudnivalók a gránátalmáról, a késő őszi finomságról!
Egy kis történelem
A gránátalmát a Bibliában is többször említették. A görög mitológiában pedig Aphrodité gyümölcseként tartották számon. Rengeteg magja miatt a termékenységgel és a szerelemmel hozták összefüggésbe. Perzsiában a legyőzhetetlenség metaforája. A gránátalma hazánkban is megél. Ha kíváncsi vagy rá, nézd meg az Iparművészeti Múzeum előkertjében. Ez egyébként évente egyszer borul virágba.
Igazi bomba a szervezetnek
A gránátalma rengeteg C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A rák egyik csodaszereként is emlegetik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a tumor kialakulása, illetve sokan használják sikerrel e betegség elleni küzdelemben. Aphrodité gyümölcse különösen ajánlott az érelmeszesedéssel, a szív-és érrendszeri betegséggel küzdőknek, továbbá segít szinten tartani a koleszterint.
Így fogyaszd!
Ha teheted, egy szép kerek , kemény, fényes héjú gránátalmát válassz. Otthon akár hetekig is eltarthatod. Légmentesen tárolva a magok több hónapig elállnak. Ahhoz, hogy hozzájuss a gyümölcs legértékesebb részéhez, a magokhoz, vágd kettő-négy részbe a gránátalmát. Tedd egy tál vízbe, és dörzsöld meg a gyümölcsöt, így a magokat viszonylag könnyen elkülönítheted. Ha kezdő vagy, olyan ruhában végezd a műveletet, amit nem sajnálsz, hisz a gránátalma vörös leve könnyen megfoghatja kedvenc öltözékedet (a kezedről már nem is beszélve.) A gyümölcs levét akár ki is facsarhatod. Továbbá készíthetsz belőle lekvárt, szörpöt, szirupot, a magot pedig salátákra is teheted.
A gránátalma remekül passzol a dióhoz. Salátaként igazi energiabomba a hideg téli napokon.
Próbáld ki a DIÓS-GRÁNÁTALMÁS SALÁTÁT!
Hozzávalók:
1 vegyes salátamix/lehet rukkola is
1 gránátalma összes magja
¾ csésze dió, durvára vágva, kissé pirítva
1 kisebb fej lilahagyma, apróra szeletelve
2 ek. balzsamecet
2 ek. friss citromlé
1/2 csésze extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítése:
Az alapanyagokat készítsük elő (diót pirítsuk meg, facsarjunk citromlét….)! Tegyük egy tálba a hagymát, a balzsamecetet és a citromlét. Öntsük hozzá az olívaolajat, majd ízlés szerint a sót, borsot. Ezt keverjük össze!
Rakjuk egy nagy tálba a salátát, és öntsük le az olívaolajos keverékkel. Forgassuk kicsit össze. Utána tegyük rá a gránátalma magjait és a diót.
Tipp: Aki szereti az édesebb ízeket, 1 kanál mézet is tehet az olívaolajos keverékhez.
Forrás:
eharmonia.hu
Fotó:
pixabay.com
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.