Menü

Véradásra buzdít Jakabos Zsuzsanna

  • Dátum: 2013.11.04., 19:18

Sportolók és fiatalok figyelmét hívja fel a véradás fontosságára Jakabos Zsuzsanna, olimpikon és Európa-bajnok úszónő, aki a 8. Országos Felsőoktatási Véradóverseny arca lett. Zsuzsához hasonlóan, a kampány fotósa Éder Krisztián (SP) is szívügyének tartja a véradást, éppen ezért mindketten önzetlenül vállalták a kezdeményezésben való részvételt.

A sikeres hazai vérellátáshoz évente körülbelül 430 ezer egység vérre van szükség, ez pedig önkéntes véradók nélkül nem valósulhat meg. A Magyar Vöröskereszt a Media Markttal közösen országos versenyt hirdetett a felsőoktatási intézmények között, így ösztönzi csatlakozásra a fiatalokat. A verseny szakmai partnere az Országos Vérellátó Szolgálat. A véradás fontossága mellett Jakabos Zsuzsa is kiáll, aki nemcsak kortársait, de a sportolókat is igyekszik megszólítani.

„Nagyon örültem a felkérésnek, mert úgy gondolom, hogy a véradás egy olyan ügy, amire fontos felhívni a fiatalok figyelmét. A felsőoktatásban futó véradókampány fókuszában a példaképek, a sport és az egészséges életmód áll. Így a témát különösen magaménak érzem. Megtisztelő, hogy úgy gondolják sportteljesítményem és személyiségem példaként szolgálhat a korosztályom számára. Továbbá célom, hogy a sportolók körében is népszerűsítsem a véradás ügyét”– nyilatkozta a világklasszis úszó a kampány fotózásán, ahol a verseny elektronikai cikket forgalmazó főtámogatója stílszerűen egy vízálló fényképezőgéppel is meglepte.  

Zsuzsa, aki jelenleg szintén főiskolai tanulmányokat folytat, nem egyedül állt Éder Krisztián (SP) kamerája elé, a novemberben induló kampánynak ugyanis egy civil arca is van. Rozsonits Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója 18 éves kora óta rendszeres véradó, a következő véradásra már igazi veteránként érkezik, hiszen ez szám szerint a 20. alkalma lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is hatalmas érdeklődés övezi a versenyt, közel 40 felsőoktatási intézmény és támogatók sora csatlakozott a kezdeményezéshez. A főtámogatóként résztvevő Media Markt a segítségnyújtáson túl, a fiatalok mozgósítását tűzte ki célul, valamint igyekszik dolgozóit is az önkéntesség irányába terelni. A verseny eredményhirdetése minden évben, így 2014-ben is június 14-én, a Véradók Világnapján lesz, ahol a legtöbb hallgatót mozgósító intézmények és legaktívabb véradók értékes tárgy-és pénzbeli nyereményekben részesülnek.

Forrás, fotó:
redlemon.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.