Menü

Diétázóknak is ajánlott

A bulgur az emberiség egyik legősibb tápláléka, mégsem ismerik túl sokan. Pedig egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Bulgur. Ízlelgessük csak e különleges kifejezést, ami nem takar mást, mint egy különösen egészséges gabonafélét. De ne csak verbálisan ízlelgessük, hanem valóban kóstoljuk is meg.

Bulgur. Sokan nem ismerik, pedig remek étel. Gyorsan és könnyen elkészíthető, akár a kezdő szakácsok is képesek rá.

Bulgur. Gondolnánk, hogy egy bolgár ásatáson nyolcezer éves bulgur maradványokat és az elkészítéséhez szükséges eszközöket találtak? Vagyis az emberiség egyik legősibb tápláléka. Manapság inkább a Közel-Keleten, Indiában, Dél-Európában, Marokkóban használják. Szerencsére hazánkban is egyre többen fedezik fel maguknak, mert nemcsak remek körte (krumpli, tészta és rizs helyett), hanem salátákhoz, töltött húsokhoz is kiváló, sőt tejben felfőzve, édesen is elkészíthető. Rendkívül gyorsan megfő, nem kell hozzá más, mint néhány pohár víz és egy csipet só. Az előfőzött fajtát pedig csak le kell forrázni és letakarva hagyjuk állni tíz-tizenöt percig.

Bulgur. Valójában durumbúzából nyert töret. A lehántolt búzaszemeket egyszerűen megpárolják, majd a szükséges méretűvé törik. Értelemszerűen többféle méretben is kapható, de az egészségünk érdekében inkább a nagyobb, rizshez hasonló töretet vásároljuk. Ez ugyanis a teljes búzaszemet tartalmazza, a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidáns hatású csírát is.

Bulgur. A diétázóknak különösen ajánlott a fogyasztása, mert lassan felszívódó szénhidrát, amelynek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé. Rostokban, vitaminokban gazdag. Különösen sok E és B-vitamint tartalmaz. Igen magas a vas, a foszfor, a magnézium és folsav tartalma is, emiatt aztán a kismamák is inkább ezt válasszák köretnek a rizs, krumpli, vagy tészta helyett. Székrekedéskor is fogyasszunk belőle. Ugyanakkor támogatja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsír anyagcsere folyamatait és az idegrendszer működésére is jó hatással van.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!