Menü

Fanyar egészség

A kökény az egyik legérdekesebb vadon termő, ősz végi, téli gyümölcsünk. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, de értékes teának, ízletes lekvárnak, ínycsiklandó likőrnek, zamatos bornak is felhasználhatjuk.

A sötétkék, kékeslilás kökény vadon termő, szúrós cserje bokor termése. Izland kivételével egész Európában őshonos, szinte bárhol megél. Érdekes, hogy míg hazánkban inkább az erdő szélén, a szántások mentén, értelem szerűen vadon gyűjtik be tavasszal a virágját, késő ősszel pedig a bogyóját, addig tőlünk keletre, értékes tulajdonságai miatt, sok helyütt termesztik is.

A kökény egyébként a rózsafélék családjába tartozik, de pontosan a szilva rokona. Ha másból nem is, de a színéből erre a laikusok is következtethetnek.

Gyógynövényként és gyümölcsként is számon tartják. Gyakorlatilag minden egyes részét fel lehet használni. A fájából például golfütőt készítenek a szakemberek. A virága igen gazdag flavonoidokban, de a belőle készült forrázatot a garat, a mandula megbetegedéseire is használhatjuk. Főként március végén, április elején érdemes gyűjteni, amikor még a virágok nem nyíltak ki rendesen.

A leveleiből, főként a friss hajtásokból, ugyancsak forrázatot lehet készíteni, ami a légúti megbetegedések ellen gyógyír.

A gyümölcse már októberben ott virít a tövises, szúrós ágacskák végén, azonban ilyenkor még ehetetlenül fanyar. A népnyelv is úgy tartja, ha már legalább egyszer megcsípte a fagy, akkor érdemes leszedni. Ekkora a gyümölcs húsa is megpuhul, szinte fekete lesz a bőre, ám rendkívül lédús, savanykás ízű és C-vitaminban igen gazdag.

A kökényről még elmondhatjuk, hogy a gyümölcse erősen zsírcsökkentő hatású, emésztési zavarok esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, az anyagcserére is jótékonyan hat. Erős méregtelenítő és vértisztító, valamint idegerősítő is.

Számtalan jótékony hatását teaként, lekvárként is élvezhetjük, de finom likőrt, valamint bort is készíthetünk belőle.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!