Menü

A goji 12 kiemelt hatóanyaga

  • Dátum: 2013.11.28., 18:05

A goji bogyó tápanyagokban igen gazdag élelmiszer. Tartalmazza a karotinoidok több fajtáját, legalább 12 féle vitamint, több mint 30 nyomelemet, antioxidáns hatású polifenolokat és 19 aminosavat.

A goji bogyó fedezi a szervezet makrotápanyag szükségletének nagy részét. 68%-át szénhidrátok, 12%-át fehérjék, 10%-át rostok, 10%-át zsírok alkotják, teljes kalóriatartalma 370 egy 100 grammos adagban. A goji bogyó magjai többszáz különböző telítetlen zsírsavat, köztük linolsavat (omega-6) és linolénsavat (omega-3) tartalmaznak.

A goji bogyó sokféle mikrotápanyagot is tartalmaz, igen nagy koncentrációban.

1.Kálcium

100 gramm goji bogyó 112 mg kálciumot tartalmaz, a napi ajánlott mennyiség 8-10%-át. A kálcium a csontok és a fogak elsőszámú alkotóeleme, emellett a lágyszövetekben is fontos szerepet tölt be. Részt vesz keringési, hormon, enzim és idegi folyamatokban, valamint sejtmembrán stabilizáló funkciója is van. A kutatások szerint a szervezetben a kálcium szint fordítottan arányos a testzsír százalékkal.

2.Kálium

A goji bogyó 100 grammja a napi ajánlott kálium mennyiség 24%-át fedezi. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya megzavarhatja az agyalapi mirigy normál működését, mely többek közt a növekedési hormon termeléséért felelős. A káliumról kimutatták, hogy csökkenti a magas vérnyomást.

3.Vas

A goji bogyóban több vas található, mint a spenótban, ennek pedig a keringés szempontjából van jelentősége. A vas részt vesz a vörösvértestek termelődésében, ezzel pedig csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A goji bogyó a szervezet napi vas szükségletét 100%-ban biztosítja, az egyik legjobb természetes forrása.

4.Cink

A sebgyógyulást, a termékenységet, a látást és az immunrendszer megfelelő működését támogatja. Nélkülözhetetlen a fehérjék előállításához, szabályozza a genetikai tevékenységet, hiányában lelassul az anyagcsere. Goji bogyóval a napi ajánlott mennyiség 20%-át pótolhatjuk.

5.Szelén

Az antioxidáns ásványi anyagnak is nevezik, gyakori összetevője a táplálékkiegészítőknek. Fontos a máj, a pajzsmirigy egészsége, az immunműködés és a rák elleni védelem szempontjából. A goji bogyó nagy koncentrációban tartalmazza, közel 100%-ban biztosítja a napi szelén szükségletet.

6.Riboflavin (B2-vitamin)

Szabályozza az anyagcserét, létfontosságú az enzimek és a vitaminok szintetizációjához. A goji bogyóval a teljes mennyiséget biztosíthatjuk belőle.

7.C-vitamin

Ez az antioxidáns vitamin véd más antioxidáns molekulákat a szabadgyökök káros hatásától. A szárított goji bogyó a napi teljes C-vitamin szükséglet 35%-át fedezi, míg a friss goji bogyókkal akár a 100%-ot is biztosíthatjuk.

A goji bogyó gazdag forrása a növényi bioaktív anyagoknak, a fitokemikáliáknak, melyek többek közt a szervezet méregtelenítésében és a májfunkciók javításában játszanak fontos szerepet. Immunerősítő és antioxidáns hatásukkal védik a szervezetet a betegségekkel szemben. A goji bogyóban található 5 legfontosabb fitotápanyag:

8.Béta-karotin

A narancssárga és piros színű gyümölcsökben nagy mennyiségben megtalálható. Belőle a szervezetben A-vitamin lesz, mely nélkülözhetetlen a növekedéshez, a látáshoz, a csontok, a fogak és a bőr egészségéhez. A goji bogyó az egyik leggazdagabb forrása a béta-karotinnak.

9.Zeaxantin

Ez a karotinoid a szem retináját védi a károsodásokkal szemben, segít kiszűrni az ártalmas kék fényt.

10.Likopin

A goji bogyó korábban ismeretlen összetevője, melynek antioxidáns hatásáról megállapították, hogy a rák ellen is hatékony lehet.

11.Poliszacharidok

Ezek a hosszúláncú molekulák számos gyógynövény alkotóelemei, elsődleges forrásai az élelmi rostoknak, fokozzák az anyagcserét, javítják az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, támogatják az ásványi anyagok hasznosulását, javítják az immunrendszert és csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

12.Fenolos vegyületek

A fenolok és polifenolok korunk két leggyakoribb és legveszélyesebb betegségével, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben több oldalról is védik a szervezetet. Gyulladáscsökkentő, vérnyomást és koleszterinszintet szabályozó hatásukkal csökkentik a keringési betegségek kockázatát, antioxidánsként pedig a rákot okozó szabadgyököket állítják meg.

Olvasson többet a goji bogyóról itt!

Forrás, fotó:
Webprosper Kft

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!