Menü

A 3 legkedveltebb karácsonyi fűszer legfontosabb hatásai

  • Dátum: 2013.12.10., 18:45

A karácsonyvárók lakását ez idő tájt már az ünnep illata lengi körbe. Fahéjat, gyömbért, szegfűszeget nem csupán a kellemes aroma, hanem egészségünk védelme érdekében is érdemes fogyasztani. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre jók e kedvelt fűszerek.

Fahéj
Íze és illata összetéveszthetetlen máséval. Még háborút is vívtak érte. Volt idő, amikor 350 gramm fahéj, egyenértékűnek számított öt kilogramm ezüsttel. A középkori orvosok a fahéjat köhögésre, rekedtségre és torokfájásra használták. Ha neked is vannak ilyen panaszaid, igyál fahéjas teát! Tanulmányok kimutatták, hogy napi 1/2 teáskanál fahéj csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. Kiemelkedő képessége még, hogy megszünteti a gombás fertőzéseket.  Ha ízületi fájdalmak kínoznak, keverj össze egy fél teáskanál őrölt fahéjat egy evőkanál mézzel, és azt edd meg minden reggel. Egy hét után csökkeni fog a fájdalmad. A fahéjat természetes tartósítószerként is használhatod, de a puffadást is csökkenti. Antibakteriális hatása ugyancsak közismert. Ha fáradtság gyötör, csöppents fürdővizedbe néhány csepp fahéjas illóolajat. Arra vigyázz, hogy a fahéj allergizálhat.

Gyömbér
A sütés-főzés mellett gyógyászati célokra ugyancsak segítségül hívhatjuk. Évszázadok óta hangoztatják, a gyömbérben minden jó megtalálható. Ami tény: gyakori fogyasztása csökkenti a gyulladást, az izomlázat, a migrénes fájdalmat. A középkor óta ismert emésztést segítő tulajdonsága. Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomást is csökkenti. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonsága miatt szintén érdemes beiktatnunk étrendünkbe. Ha fokozni szeretnéd saját magad, vagy társad szexuális étvágyát, vesd be e fűszert! Néhány csepp gyömbéres illóolaj szebbé varázsolja a bőrt, késlelteti az öregedési folyamatot. Épp ezért pakoláshoz is használhatod. A hámozott gyömbért lezárva, hűtőben körülbelül 2 hétig tudod eltartani. Hámozatlanul, sötét, hűvös helyen akár hetekig is. Fagyasztva pedig még tovább.

Szegfűszeg
Kínában több mint ezer éve a császárok nagy kedvence volt. Exkluzív terméknek számított. Főzés mellett parfümök és leheletfrissítők készítéséhez, gyógyszerek előállításához használják. Több vitamin és ásványi anyag forrása (mangán, C-vitamin, kalcium és omega-3 zsírsavak). Feltétlenül próbálkozz vele, ha fogfájás gyötör. Emésztési zavarok enyhítésére kiváló, puffadás és hasmenés esetén is ajánlott. A reumával küzdők egyik kedvence. Továbbá remek fertőtlenítő és érzéstelenítő hatása is ismert. Enyhén nyugtató, ezért lefekvés előtt tehetsz teádba. Aprósüteménynek, likőrnek kellemes ízt ad, de szárnyasok pácolásához, szószok elkészítéséhez is ajánlott.

Forrás:
eharmonia.hu

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.