A 3 legkedveltebb karácsonyi fűszer legfontosabb hatásai
- Dátum: 2013.12.10., 18:45
A karácsonyvárók lakását ez idő tájt már az ünnep illata lengi körbe. Fahéjat, gyömbért, szegfűszeget nem csupán a kellemes aroma, hanem egészségünk védelme érdekében is érdemes fogyasztani. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre jók e kedvelt fűszerek.
Fahéj
Íze és illata összetéveszthetetlen máséval. Még háborút is vívtak érte. Volt idő, amikor 350 gramm fahéj, egyenértékűnek számított öt kilogramm ezüsttel. A középkori orvosok a fahéjat köhögésre, rekedtségre és torokfájásra használták. Ha neked is vannak ilyen panaszaid, igyál fahéjas teát! Tanulmányok kimutatták, hogy napi 1/2 teáskanál fahéj csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. Kiemelkedő képessége még, hogy megszünteti a gombás fertőzéseket. Ha ízületi fájdalmak kínoznak, keverj össze egy fél teáskanál őrölt fahéjat egy evőkanál mézzel, és azt edd meg minden reggel. Egy hét után csökkeni fog a fájdalmad. A fahéjat természetes tartósítószerként is használhatod, de a puffadást is csökkenti. Antibakteriális hatása ugyancsak közismert. Ha fáradtság gyötör, csöppents fürdővizedbe néhány csepp fahéjas illóolajat. Arra vigyázz, hogy a fahéj allergizálhat.
Gyömbér
A sütés-főzés mellett gyógyászati célokra ugyancsak segítségül hívhatjuk. Évszázadok óta hangoztatják, a gyömbérben minden jó megtalálható. Ami tény: gyakori fogyasztása csökkenti a gyulladást, az izomlázat, a migrénes fájdalmat. A középkor óta ismert emésztést segítő tulajdonsága. Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomást is csökkenti. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonsága miatt szintén érdemes beiktatnunk étrendünkbe. Ha fokozni szeretnéd saját magad, vagy társad szexuális étvágyát, vesd be e fűszert! Néhány csepp gyömbéres illóolaj szebbé varázsolja a bőrt, késlelteti az öregedési folyamatot. Épp ezért pakoláshoz is használhatod. A hámozott gyömbért lezárva, hűtőben körülbelül 2 hétig tudod eltartani. Hámozatlanul, sötét, hűvös helyen akár hetekig is. Fagyasztva pedig még tovább.
Szegfűszeg
Kínában több mint ezer éve a császárok nagy kedvence volt. Exkluzív terméknek számított. Főzés mellett parfümök és leheletfrissítők készítéséhez, gyógyszerek előállításához használják. Több vitamin és ásványi anyag forrása (mangán, C-vitamin, kalcium és omega-3 zsírsavak). Feltétlenül próbálkozz vele, ha fogfájás gyötör. Emésztési zavarok enyhítésére kiváló, puffadás és hasmenés esetén is ajánlott. A reumával küzdők egyik kedvence. Továbbá remek fertőtlenítő és érzéstelenítő hatása is ismert. Enyhén nyugtató, ezért lefekvés előtt tehetsz teádba. Aprósüteménynek, likőrnek kellemes ízt ad, de szárnyasok pácolásához, szószok elkészítéséhez is ajánlott.
Forrás:
eharmonia.hu
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?