Menü

Zene megelőzésre

A zene jótékony hatása nagyon sokrétű, a zenei oktatás nemcsak a lélekre, hanem a testre is kifejezetten jó hatással van.

Számos vizsgálat bizonyította már, hogyan fejlesztheti a zenehallgatás a különböző kognitív képességeket, ezen felül a zenetanulás növelheti az intelligenciahányadost, megkönnyítheti az idegen nyelvek elsajátítását, és erősítheti az empátia érzését is.

Újabb kutatások pedig azt is feltárták, hogy a gyerekkori zeneórák segíthetnek megelőzni az idősebb korral járó halláskárosodást. Első pillanatra ez talán kevésbé tűnik logikusnak, de a süketség valójában nem a fülben kezdődik, a tisztán hallásban az agyunknak van elsődleges szerepe.

Ha agyunk lassabban dolgozza fel a hangokat, akkor nehezünkre eshet odafigyelni a beszélgetésre, és ez idősebb korban úgy tűnhet, mintha hallásunkkal lenne a probléma. Az említett kutatási eredmények azt mutatják, hogy aki korábban sok időt töltött zenetanulással, annak agya a későbbiek folyamán is gyorsabban reagál a hangokra.

Azok a nyugdíjasok tehát, akik korábban játszottak valamilyen hangszeren, kevésbé hajlamosak az idősebb korra jellemző hallási (értési) nehézségekre, mivel zene az agyi frissesség megőrzését is elősegíti.

Ezért aztán a gyerekkori zeneórák többszörösen is megtérülnek, a lélekre való pozitív hatásáról nem is beszélve.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.