Menü

A legjobb, ha igazán puha

Számunkra kissé viccesen hat a hétköznapi neve, pedig a khaki szilva igen finom és értékes gyümölcs. A másképpen datolyaszilvának is nevezett narancssárga termést már hazánkban is egyre többen ismerik, szeretik és keresik.

A khaki szilva eredetileg Dél-Kelet Ázsiában, Kínában, Indiában, a Távol-keleten őshonos, sőt Japánban is az. Ide még az őskorban került és szaporodott el.

A távoli vidékeken többféle fajtáját ismerik és termesztik, azonban Európában és hazánkban leginkább a méreteiben a befőzési paradicsomra emlékeztető, narancssárga színű datolyaszilva a  kedvelt és ismert.

Nem is hinnénk, hogy a számunkra egzotikus gyümölcs milyen nagyszerű hatással bír az emberi szervezetre. Számtalan nyavalyára gyógyír, de a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza.

A leveleit leforrázva olyasféle teát kapunk, mint a zöld tea, ráadásul igen gazdag C-vitaminban, amit a forró víztől sem veszít el.

A gyümölcsöt magát számtalan módon készítik el, akárcsak mi a szilvát. Nyersen, aszalva, lekvárnak, bornak, likőrnek, süteménybe, hogy csak a leghétköznapibb felhasználási módjait említsük.

A khaki szilvát Kínában elsősorban a különböző agyi elváltozások (agyvérzés, agyi trombózis stb.) esetén használják, mert elősegíti a gyógyulást, a regenerálódást. Erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, de erősíti a gyenge hajszálereket, a véredényeket, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Sok C-vitamint, vasat tartalmaz és rostokban is gazdag.

Kígyómarás és magas vérnyomás ellen is bevethető, de segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén is érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású.

Fontos, hogy a kemény, éretlen khaki szilva a csersav miatt ehetetlen, de puhán annál finomabb, hiszen nagyon édes és ízletes.

Fotó:
wikipédia

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!