Menü

Sportolni is csak ésszel szabad!

  • Dátum: 2014.02.20., 15:01

Év elején sokan döntenek úgy, hogy a jövőben egészségesebben élnek majd. Leszoknak a dohányzásról, fogyókúrázni, sportolni kezdenek. Vannak azonban, akik megfeledkeznek a fokozatosság elvéről, és egy sérülés, vagy a stagnáló kilók miatt hamar feladják elhatározásukat. A szakember azt tanácsolja, hogy jól átgondoltan keressünk magunknak mozgásformát.

Ha életmódváltásra gondolunk, leggyakrabban a testsúlycsökkentés jut eszünkbe. Számos divatos diéta és mozgásforma közül válogathatunk, a szakember azonban mégis azt javasolja, megfontoltan változtassunk szokásainkon.

- Mozgásszervi sebészként senkinek sem javaslom, hogy az életmódváltás elején azonnal futni kezdjen. Különösen igaz ez azokra, akiknek tíz kilónál több a súlyfeleslegük. Ezt egyébként bárki könnyedén kiszámíthatja egy testsúly kalkulátor (BMI) segítségével. Válasszuk inkább a konditeremben az ellipszistrénert, a kerékpárt vagy rendszeres, fokozott terheléssel a sétát, a nordic walkingot. Ezeket a tevékenységeket lábdőlésünkhöz, talajviszonyokhoz és futásteljesítményhez igazított sportcipőben tudjuk panaszmentesen végezni. Ha azonban nem tartjuk be a fokozatosság elvét és ha nem jól megválasztott terhelés mellett döntünk, árthatunk is: ízületeinket és Achilles inunkat is megbetegíthetjük – nyilatkozta Dr. Knoll Zsolt Ph.D., az Emineo Egészségi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, sportsebésze.

A szakember figyelmeztet arra is, ha szeretnénk elérni ideális testsúlyunkat, a mozgás mellett nagyon fontos szempont a megfelelő táplálékbevitel is. Tanácsa szerint, ha étrendünkből kiiktatjuk a finomított szénhidrátokat, napi ötször étkezünk  - amelyből az utolsó este hat órakor van - és sok folyadékot fogyasztunk, akkor két-három hét alatt öt-hat kilót is veszíthetünk súlyunkból.

Nem mindenki teheti meg azonban, hogy fitnessterembe járjon, otthon nem szívesen tornázik, így a szabadtéri mozgás mellett dönt. A mozgásszervi specialista viszont óvatosságra int.

-  Télen a szabadtéri sportolás plusz veszélyeket rejt, hiszen a talaj csúszása, a rossz fényviszonyok, az ízületek lehűlése sportsérülések forrása lehet. Természetesen senkit nem szeretnék lebeszélni a szabadban való sportolás szépségeiről! A megfelelő sportcipő és sportruházat kiválasztásával, a bemelegítés, a sportolást követő nyújtás elvégzésével minimalizálhatóak a sérülések.

Ha mégis megtörténik a baj, azonnal forduljunk szakorvoshoz! A késlekedés, a több órás várakozás ugyanis hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást idézhet elő, ami a pácienst visszavetheti a magán- és a szakmai életében.

A  magán baleseti ügyeleten, amilyen az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban van, nem kell hosszú órákat várakozni a betegeknek az ellátásra, mert azonnali ellátásban részesül minden hozzájuk érkező beteget a hét minden napján, - hétvégén is - reggel 8 és este 8 között. Az ügyeleten dolgozó szakorvosok és asszisztensek nyugodtan és érthetően elmondják a betegnek a sérüléssel és a rehabilitációval kapcsolatos összes fontos információt és készséggel válaszolnak a betegek kérdéseire is. 

Forrás, fotó:
Emineo

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.