Menü

Ha már unjuk az almát

Az almához hasonlóan ez a gyümölcs is egész évben beszerezhető. A korai érésű, nyári, őszi fajtákon túl a téli körte is népszerű, amit pedig egészen tavasz közepéig eltartható. Érdemes beszerezni belőle néhány kilót, ha már unjuk az almát.

Hazánkban kétségtelenül az alma a legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott gyümölcs a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban. Pedig nem kell alma undort kapnunk, hiszen a körte is olyan gyümölcs, amelyhez egész évben hozzájuthatunk. Ízletes, egészséges, zamatos finomság nyersen, főzve, kompótnak, köretnek egyaránt.

A körtét már időszámításunk előtt 3500 évvel ezelőtt termesztette az emberiség. Közép-Ázsiábó, Perzsiából származik, onnan terjedt el az egész világon. Az ókori Görögországban, majd Rómában is igen népszerű gyümölcs volt, de sajnos a XVI. századig mintha elfeledkeztek volna róla az emberek. Aztán újult erővel tért vissza a köztudatba és ennek köszönhetően ma már több mint 5000! fajtáját ismerjük. Érdekes, hogy Európában mindössze 10-15 fajjal foglalkoznak a termelők, de ezek mind lédús, húsos típusok.

A körtét a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, miután csak 58-60 kalóriát tartalmaz egy darab.

Sokan a körtekúrában is hisznek. Ilyenkor 2-4, vagy 3-8 napon keresztül csak körtét eszünk, de azt korlátlan mennyiségben. Akad olyan szakember, aki a reumát, más a depressziót, egy harmadik pedig a gyomorhurutot gyógyítja ezzel a módszerrel.

A körte egyébként B- és C-vitamint is tartalmaz, de rezet, mangánt, magnéziumot, folsavat, káliumot, vasat is találhatunk benne. Sok benne az élelmi rost, az antioxidáns, a vastagbél rák ellen kifejezetten véd.

A kutatások szerint a körte a vesebetegség, az emésztési problémák, a gyomor- és bélhurut ellen is hatékony. Vértisztító, idegerősítő, kimerültség ellen is hasznos. Jó hatással van az agyműködésre.

Magyar téli körtét is vásárolhatunk, de a piacon általában más, mediterrán országokból származó körtéket árulnak. Érdemes megkeresni egy kistermelőt, vagy környékbeli árust, hiszen, az alma helyett remek vitamin- és energiaforrást jelenthet azokban a hónapokban, amikor semmi sem terem.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!