Ha már unjuk az almát
- Dátum: 2014.02.23., 13:15
- körte és vitaminok, körte jótékony hatásai, körte származása, mire jó a körte, téli körte
Az almához hasonlóan ez a gyümölcs is egész évben beszerezhető. A korai érésű, nyári, őszi fajtákon túl a téli körte is népszerű, amit pedig egészen tavasz közepéig eltartható. Érdemes beszerezni belőle néhány kilót, ha már unjuk az almát.
Hazánkban kétségtelenül az alma a legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott gyümölcs a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban. Pedig nem kell alma undort kapnunk, hiszen a körte is olyan gyümölcs, amelyhez egész évben hozzájuthatunk. Ízletes, egészséges, zamatos finomság nyersen, főzve, kompótnak, köretnek egyaránt.
A körtét már időszámításunk előtt 3500 évvel ezelőtt termesztette az emberiség. Közép-Ázsiábó, Perzsiából származik, onnan terjedt el az egész világon. Az ókori Görögországban, majd Rómában is igen népszerű gyümölcs volt, de sajnos a XVI. századig mintha elfeledkeztek volna róla az emberek. Aztán újult erővel tért vissza a köztudatba és ennek köszönhetően ma már több mint 5000! fajtáját ismerjük. Érdekes, hogy Európában mindössze 10-15 fajjal foglalkoznak a termelők, de ezek mind lédús, húsos típusok.
A körtét a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, miután csak 58-60 kalóriát tartalmaz egy darab.
Sokan a körtekúrában is hisznek. Ilyenkor 2-4, vagy 3-8 napon keresztül csak körtét eszünk, de azt korlátlan mennyiségben. Akad olyan szakember, aki a reumát, más a depressziót, egy harmadik pedig a gyomorhurutot gyógyítja ezzel a módszerrel.
A körte egyébként B- és C-vitamint is tartalmaz, de rezet, mangánt, magnéziumot, folsavat, káliumot, vasat is találhatunk benne. Sok benne az élelmi rost, az antioxidáns, a vastagbél rák ellen kifejezetten véd.
A kutatások szerint a körte a vesebetegség, az emésztési problémák, a gyomor- és bélhurut ellen is hatékony. Vértisztító, idegerősítő, kimerültség ellen is hasznos. Jó hatással van az agyműködésre.
Magyar téli körtét is vásárolhatunk, de a piacon általában más, mediterrán országokból származó körtéket árulnak. Érdemes megkeresni egy kistermelőt, vagy környékbeli árust, hiszen, az alma helyett remek vitamin- és energiaforrást jelenthet azokban a hónapokban, amikor semmi sem terem.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.