Menü

Látott már náthás koalát? Eukaliptuszt a megfázásra!

  • Dátum: 2014.03.25., 20:25

Tél vagy tavasz? A leghidegebb évszak derekán járunk, de a hőmérő valahogy mégsem ezt igazolja. Dacára a csalóka időjárásnak ilyenkorra már jócskán megfogyatkoznak energiatartalékaink, egyre nehezebben viseljük a szürkeséget, és mindinkább vágyunk a friss gyümölcsökre, zöldségekre. Az évszakhoz képest enyhe időjárás viszont kedvez a vírusoknak, így még jobban ki vagyunk téve az influenzás és megfázásos megbetegedéseknek. Ilyenkor azzal támogathatjuk legjobban a szervezetünket, ha a gyógykezelés mellett, a természet patikáját, például a mentolt és az eukaliptuszt is segítségül hívjuk.

Ugyan a naptár szerint egyre inkább közeledik a tavasz, azért néhány hetet még biztosan várnunk kell az első langyos, virágillatba burkolózó napsugarakra. Immunrendszerünk mostanra már igencsak legyengült, így a nagy sebességgel terjedő vírusok komoly veszélyt jelenthetnek még az egészséges szervezetre is a zárt közösségi helyeken, például a tömegközlekedési eszközökön. Ahogy a Wick Pharma GmbH nemrégiben közzétett globális kutatásából is kiderült, a magyarok 45%-a gondolja úgy, hogy közösségi helyeken betegedett meg, 40%-unk az időjárás változást, 32%-unk pedig a kollégákat hibáztatja, ha náthás vagy influenzás lesz. Ha már a megbetegedést nem tudtuk elkerülni, érdemes olyan megoldást keresni, amellyel egyszerre több kellemetlen tünetet is csillapíthatunk.

A felső légúti megbetegedések enyhítésében hatékony segítséget nyújtanak azok a készítmények, amelyek az orvosi hatóanyagok mellett, több száz éve alkalmazott, a természetben megtalálható összetevőket is tartalmaznak.

„A baktérium- és vírusölő hatásáról is ismert citromot például fejfájás, torokfájás és láz esetén alkalmazzák sikerrel, a sajátos illatú, csípős, keserű ízű gyömbért pedig forrázatként a hányinger és szédülés enyhítésére használják” – kezdte dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos. „A megfázás alatt az egyik leggyakoribb panasz az orrdugulás, amely főként az éjszakai pihenést nehezíti meg. Ennek megszüntetését az eukaliptusz és mentol kivonat biztosíthatja” – tudtuk meg a doktornőtől, aki hozzátette, hogy a gyógynövények  mellett a méz is jó szolgálatot tehet betegség esetén.  

Míg például a citrom és a gyömbér beszerzése nem okoz különösebb gondot, az eukaliptusszal nem találkozhatunk minden piacon. Illóolaj formájában és különböző termékekben azonban megtalálható, így már csak arra kell figyelnünk, hogy a leghatásosabb készítményt válasszuk. Az eukaliptusz olajat és mentol illóolajat tartalmazó bedörzsölő kenőcs akár 8 órán keresztül biztosítja a könnyed légzést, sőt inhalálásra is használható. A gőzbe burkolózva a gyógynövények közvetlenül a légutakban fejtik ki jótékony hatásukat, és segítenek a panaszok csökkentésében, miközben még egy kicsit fel is melegedhetünk. Nem véletlen, hogy az inhalálás az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a megfázás tüneteink enyhítésére.

Forrás, fotó:
redlemon.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.