Menü

Gyógyvizeink - Csodás természeti környezet

Békéscsabán már 1922 óta működik a strandfürdő, azonban a gyógyvizet csak 1959-ben találták meg. Azóta viszont a helyiek és a turisták legnagyobb örömére nemcsak a strandolni vágyók, hanem a gyógyulni vágyók számára is lehetőséget biztosítanak.

Békéscsabán 1922-ben nyitott meg a strand, akkor még egyetlen úszómedence működött. A fürdőhely az 1912-ben alapított Árpád-liget szomszédságában épült, s a kettő együtt csodás környezetet biztosít a kikapcsolódni és gyógyulni vágyóknak.

A fürdő 1000 méter mélységűre tervezett kútjának fúrása 430 méternél elakadt. Később több hideg vizes kutat sikerült létesíteni, ami arra elegendő volt, hogy a fürdő gyarapodó medencéibe a vizet, illetve felmelegítve a gőzfürdőhöz megfelelő mennyiséget adjon.

Aztán 1959-ben sikerült hévízet találni. A hidrogén-karbonátos alkáli gyógyvíz 76 Celsius fokos és 1974 méter mélységből tör fel. Azóta még egy kút is létesült, 800 méteren találtak hasonló gyógyvizet, amely 40 Celisus fokos. A vizet 2001-ben minősítették gyógyvízzé, a fürdő a gyógy minősítést 2006-ban kapta meg.

A békéscsabai gyógyvíz elsősorban az ízületi, mozgásszervi és reumatikus betegségek gyógyítására, kezelésére szakosodott. Számos gyógyszolgáltatás segítségével fokozzák a hatást. A betegek beszámolói alapján az iszappakolás különösen hatékony a reumatikus fájdalmak, a gyulladásos betegségek enyhítésére. Az orvosi gyógymasszázs és a víz alatti sugármasszázs pedig olyan szolgáltatás, amely minden komolyabb gyógyfürdőben elérhető már.

Fotó:
békéscsaba.városom.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.